ßßß Cookit - przepis na Wigilijny bigos

Wigilijny bigos

nazwa

Wykonanie

Wigilijny "bigos" - czy po prostu kapusta z grzybami. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna - świetnie pasuje do każdej rybki. Wystarczy ją zmielić i farsz do pierogów lub krokietów gotowy :)
1 kg kiszonej kapusty
suszone grzyby - tyle, ile mieści się w 1- litrowym naczyniu
3 duże cebule
czubata łyżka masła
5 łyżek oleju
5 ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby zalać 3 szklankami wrzątku, zagotować. Gotować 20 minut. Odcedzić (wywaru nie wylewać!). Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
kapustę krótko przepłukać zimną wodą i odcisnąć. Poszatkować.
Cebulę pokroić w niedużą kostkę.
W dużym garnku Podgrzać masło razem z olejem. Wrzucić cebulkę i zeszklić. Dodać kapustę i grzyby, zalać wywarem z gotowania grzybów. Dodać ziele i listek. Przykryć i dusić do miękkości kapusty (u mnie około 40-50 minut. Należy pilnować żeby nam cała woda nie odparowała i w razie czego dolewać neiwielkie ilości. Po ugotowaniu doprawić solą i pieprzem pod własny smak
Smacznego! :)
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2014/12/wigilijny-bigos.html