Wigilijny "bigos" - czy po prostu kapusta z grzybami. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna - świetnie pasuje do każdej rybki. Wystarczy ją zmielić i farsz do pierogów lub krokietów gotowy :)1 kg kiszonej kapustysuszone grzyby - tyle, ile mieści się w 1- litrowym naczyniu3 duże cebuleczubata łyżka masła5 łyżek oleju5 ziaren ziela angielskiego1 listek laurowysól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Grzyby zalać 3 szklankami wrzątku, zagotować. Gotować 20 minut. Odcedzić (wywaru nie wylewać!). Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.kapustę krótko przepłukać zimną wodą i odcisnąć. Poszatkować.Cebulę pokroić w niedużą kostkę.W dużym garnku Podgrzać masło razem z olejem. Wrzucić cebulkę i zeszklić. Dodać kapustę i grzyby, zalać wywarem z gotowania grzybów. Dodać ziele i listek. Przykryć i dusić do miękkości kapusty (u mnie około 40-50 minut. Należy pilnować żeby nam cała woda nie odparowała i w razie czego dolewać neiwielkie ilości. Po ugotowaniu doprawić solą i pieprzem pod własny smakSmacznego! :)