Wykonanie
Kwaśnica różni się od kapuśniaku tym, że nie dodajemy do niej warzyw, tylko sok z pod
kapusty.
Będę mało skromna i napiszę,że dawno nie
jadłam tak dobrej kwaśnicy jak ta.Zapraszam po przepis.Składniki:0,5 kg
żeberek wędzonych ( mogą być również same surowe)0 , 5 kg surowych25 dag
wędzonego boczku0,5 kg
kiszonej kapusty z dużą ilością soku2 ząbki
czosnku2
cebule3
liście laurowe3
ziela angielskiesól,
pieprzPrzygotowanie:Do dużego garnka włożyłam odciśniętą
kapustę kiszoną ( sok wlewam na samym końcu), dodałam liść, ziele,
czosnek, umyte
żeberka. Całość zalałam
wodą. Gotowałam na małym ogniu przez 40 minut.Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojony w kosteczkę
boczek i
cebulę. Nie dodawałam
oleju, ponieważ z
boczku wypłynął tłuszcz. Kiedy
cebulka była już lekko podsmażona wrzuciłam zawartość patelni do garnka. Wlałam sok z pod
kapusty, doprawiłam
solą i
pieprzem. Podałam z ugotowanymi ziemniaczkami i świeżym
pieczywem.