ßßß Cookit - przepis na Góralska kwaśnica

Góralska kwaśnica

nazwa

Wykonanie

Kwaśnica różni się od kapuśniaku tym, że nie dodajemy do niej warzyw, tylko sok z pod kapusty.
Będę mało skromna i napiszę,że dawno nie jadłam tak dobrej kwaśnicy jak ta.
Zapraszam po przepis.
Składniki:
0,5 kg żeberek wędzonych ( mogą być również same surowe)
0 , 5 kg surowych
25 dag wędzonego boczku
0,5 kg kiszonej kapusty z dużą ilością soku
2 ząbki czosnku
2 cebule
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do dużego garnka włożyłam odciśniętą kapustę kiszoną ( sok wlewam na samym końcu), dodałam liść, ziele,czosnek, umyte żeberka. Całość zalałam wodą. Gotowałam na małym ogniu przez 40 minut.
Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę. Nie dodawałam oleju, ponieważ z boczku wypłynął tłuszcz. Kiedy cebulka była już lekko podsmażona wrzuciłam zawartość patelni do garnka. Wlałam sok z pod kapusty, doprawiłam solą i pieprzem. Podałam z ugotowanymi ziemniaczkami i świeżym pieczywem.
Źródło:http://kukingo.blogspot.com/2015/01/goralska-kwasnica.html