Wykonanie
Dzisiaj
pora na klasyczne danie kuchni niemieckiej, popularne też w Polsce. Pieczona
golonka to naprawdę pożywne danie, nie każdy ją lubi. Mój mąż za nią przepada i to dla niego specjalnie przygotowałam to danie. Nie dałby jednak rady sam zjeść takiego kawałka mięcha, więc chętnie mu pomogłam. Było pysznie 😛 Ale dla mnie to nie
golonka jest tutaj bohaterką, ale
kapustka. Dzięki dodatkowi
jabłek i scalającego wszystko surowego tartego
ziemniaka ma nieziemski smak. Gorąco Wam polecam. Będzie idealne na Ostatki.Przepis pochodzi z książki Kuchnia niemiecka . 8 części Encyklopedii Sztuki Kulinarnej . Wydawnictwa «TENTEN», Warszawa 1991.
Składniki na 1-2 osoby:1 duża
golonka o wadze ok. 1,5 kg
sól500 g
kapusty kiszonej2 kwaśne
jabłka3 łyżki
smalcucebulakilka ziaren jałowca2
liście laurowy1 duży
ziemniaksól,
pieprz1. Skórę
golonki naciąć skośnie w kratkę.
Golonkę gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić (płyny nie wylewać), osączyć i natrzeć dobrze
solą.2.
Golonkę piec ok. 2 godzin w temperaturze 180 ºC na kratce. Pod spód podłożyć blachę lub naczynie do zbierania tłuszczu – najlepiej dolać tam 2 szklanki
wody (aby skapujący tłuszcz nie dymił).3. Podczas, gdy
golonka się piecze, można na spokojnie przygotować
kapustkę.
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki.
Cebulę drobno posiekać. Na
smalcu podsmażyć
jabłka z
cebulą. Następnie dusić razem z
kapustą, liściami laurowymi i jałowcem ok. 1 godziny na wolnym ogniu dodając nieco
wody pozostałej po gotowaniu
golonki.4. Gdy
kapusta będzie już miękka, dodać starty na tarce o drobnych oczkach
ziemniak, doprawić do smaku
pieprzem (
sól raczej jest już niepotrzebna) i gotować jeszcze ok. 15 minut.5.
Golonkę serwować na półmisku z
kapustą. Podawać z purée z
ziemniaków (i
grochu) oraz z
piwem.
Golonka owszem jest tłusta, ale przygotowana w ten sposób zawiera nieco mniej tłuszczyku. Towarzystwo
kapustki jest tutaj niezbędne. Przepis dodaję do akcji Kuchnia niemiecka 2015 oraz Zimowy obiad.