1 kg kiszonej kapusty1 duża golonka3 listki laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren pieprzu5-6 ziemniaków3 łyżeczki soliok 4 l wodyGolonkę włożyć do dużego garnka i zalać ją wodą tak, by cała była zakryta. Dodać przyprawy i gotować do miękkości mięsa . Dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i dalej gotować, aż zmiękną. Gdy ziemniaki będą dość miękkie a mięso będzie odchodzić od kości (wtedy wyjąć, usunąć skórę i kości, a mięso z powrotem wrzucić do zupy) , dodajemy kapustę wraz z sokiem. Gotować jeszcze 10 min.Bardzo dobrze smakuje z chlebem posmarowanym smalcem.Uwagi: ziemniaki należy ugotować przed dodaniem kapusty, ponieważ po dodaniu nie zmiękną.Nie zdejmować skóry z golonki- z niej i z kości wyjdzie aromat, który nada smaku zupie.Zupa najlepsza drugiego dnia, kiedy mięso przejdzie aromatem zupy.