ßßß
Składniki (na 2 duże pizze czyli 3-4 porcje)200 g mąki gryczanej150 g mąki owsianej lub zmielonych w młynku płatków owsianych (ja użyłam bezglutenowych)0,5 szklanki letniej wody3 łyżki oliwy z oliwek0,5 łyżeczki solimąka gryczana lub owsiana do podsypania pizzyRozczyn drożdżowy2 łyżki mąki owsianej lub gryczanej25 g świeżych drożdży3-4 łyżki ciepłej, ale nie gorącej wody1 łyżeczka nierafinowanego cukru lub miodu, jako pożywka wzmacniająca rośnięcie drożdżyPodkład100 g parmezanu startego na tarce lub innego twardego sera, np. Pecorino8 łyżek passaty pomidorowej lub pomidorów w kawałkach bez skórkiDodatkiDuszone pieczarki, groszek, czarne lub zielone oliwki, plastry pomidora i cebuli, szpinak, co tylko znajdzie się w kuchni i macie na to ochotę, ale pamiętajcie że pizza musi to wszystko „udźwignąć” i lepiej dozować składniki skromniejrukola, pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)Do posmarowania talerzy, na których pizza będzie podana2 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskęSos150 g jogurtu naturalnego2 łyżki majonezu bio3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskęsól ziołowa, suszony czosnek niedźwiedzi, pieprz czarnyWszystkie składniki zmiksować i przyprawić.
PrzygotowanieCiasto na pizzę + rozczynPrzygotować rozczyn : drożdże wyrobić z wodą, dodać mąkę i cukier. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn powinien mocno pączkować i co najmniej podwoić swoją objętość.CiastoSuche składniki wymieszać w misce, dodać oliwę, wodę i rozczyn drożdżowy. Wyrobić ręką na gładką masę, ugniatając energicznie przez kilka minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, uformować kulę, posypać ją mąką z wierzchu i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, aby ciasto podwoiło objętość. Wówczas podzielić je na dwie części i podsypując mąką, wyrobić jeszcze raz, aby było elastyczne i zwarte, ale nie twarde. Rozwałkować je na cienkie placki. Ja wałkuję je na papierze do pieczenia i razem z tym papierem przekładam placki na blachy i tam dekoruję. Wtedy placki na pewno się nie uszkodzą i nie stracą kształtu. Podwinąć brzegi ciasta do środka i rozsmarować przetarte pomidory (po 4 łyżki na każdy placek), posypać odrobiną sera, ułożyć dowolne składniki i posypać z wierzchu kolejną warstwą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ˚C i piec przez 25 - 30 minut. Spód powinien być widocznie rumiany od strony papieru do pieczenia.Oliwę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i tą masą posmarować talerze, na których będziemy podawać pizzę. Można jeszcze udekorować pizzę po upieczeniu świeżą rukolą i posiekanymi pomidorkami koktajlowymi i dopiero polać sosem, jak to było w tym przepisie .