ßßß
Dzisiaj napadało u nas śniegu i dalej pada, ja za to serwuje pyszną rybkę pieczoną w piekarniku z warzywami. Podałam ją z frytkami. Danie bardzo aromatyczne i zdrowe. Od jakiegoś czasu ryby bardzo mi smakują co cieszy moich chłopaków, bo oni ryby uwielbiają. Tak mi się jakoś smaki zmieniają. Ryba to dorsz, którą dostałam od mojej siostry a ona z kolei od znajomego, ta rybka przyjechała do nas świeżo złowiona.Upiekłam ją w całości, ale bez głowy. Z warzywami, masłem, kopekiem i aromatycznym czosnkiem świetnie smakuje.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- dorsz świeży- 2 łyżeczki przyprawy do ryb- odrobina soli i pieprzu- 2 łyżki masła- pęczek koperku- 2 małe ząbki czosnku- 1 łyżka oliwy- mieszanka warzyw na patelnię orientalnych Iglotex- frytki karbowane Iglotex- cytrynaWykonanie:Rybę przyprawiamy przyprawą do ryby, solą i pieprzem. W miseczce rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany koperek i wyciśnięty czosnkek, mieszamy i nacieramy rybę na wierzchu i w środku. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i wsypujemy warzywa, chwilkę dusimy i przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywamy nadziewamy rybę i obkładamy ją na górze. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy rybę w formie z pokrywą przez 30 minut, następnie 5-10 minut bez pokrywy. W między czasie wrzucamy frytki do frytownicy lub pieczemy je w piekarniku.Przekładamy rybę na talerz i dzielimy na części, układamy na talerze razem z frytkami i cząsteczkami cytryny.Smacznego




