Wykonanie
9 stycznia 2013
DORADA SREBRZYSTA W
ROZMARYNIESkładniki:2 wypatroszone dorady (ja zostawiłam łby i ogony)1
cytryna2 gałązki
rozmarynu1/4 szklanki
oliwy z oliweksól,
pieprz do smaku1/4 kostki
masła2 długie gałązki
rozmarynugłówka
czosnkuRyby nacinamy w
trzech miejscach z każdej strony. W powstałe kieszonki wkładamy pokrojoną w plasterki
cytrynę (po jednej stronie) oraz po parę listków
rozmarynu (po drugiej stronie). Układamy tak przygotowane dorady w naczyniu żaroodpornym. Polewamy je
oliwą. Posypujemy
ryby z obu stron oraz w środku
solą i
pieprzem. Do środka ryb wkładamy
masło oraz
rozmaryn.
Czosnek kroimy na pół (nie obieramy) i układamy na rybach. Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.