Wykonanie
Inaczej ziemniaczki pieczone z
ziołami. To bardzo prosta potrawa podawana w szwedzkich restauracjach. Ziemniaczki mają atrakcyjny wygląd, no i smak:)kilka
ziemniaków do pieczenia (ile potrzeba) - u mnie 81 łyżeczka
rozmarynu (a najlepiej duża gałązka świeżego)
sól wg smaku (u mnie 1 łyżeczka)1 łyżeczka
pieprzu3 ząbki
czosnku1 łyżka ulubionego tłuszczu (roztopione
masło,
oliwa z oliwek)Kwestia pierwsza- skrobać czy nie skrobać? Jak kto lubi, no i w zależności od wieku
ziemniaków-
młode jak najbardziej- nie skrobać, wystarczy dobrze umyć.Ja jednak
skrobię bo moja świta nie lubi ze skórką:) Pomijam fakt, że muszę zrobić jednego bez
tymianku innego bez czego innego itd...eh, te gusta:))Co dalej:
Ziemniaki gęsto nacinamy (patent z Internetu- dobrze kroi się na drewnianej łyżce- jej zagłębienie nie pozwoli nam naciąć
ziemniaka do końca).
Czosnek bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, posypujemy nim
ziemniaki. No tak, posypujemy też
solą pieprzem i
rozmarynem. Na koniec polewamy stopionym tłuszczem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 35minut, choć czas zależy od gatunku
ziemniaka, może więc się zdarzyć, ze trzeba będzie piec dłużej- do miękkości
ziemniaka.Ja lubię urozmaicać to danie (już nie po szwedzku) dodając
starty ser i pokrojony w kosteczkę
chudy boczek:)