Wykonanie
Ten przepis pochodzi z regionu
Marche. Włoski region mało znany Polakom, a szkoda. Potrzebne są do tego
pomidory San Marzano.
Pomidory pochodzenia włoskiego, mają charakterystyczny podłużny kształt i głęboką czerwoną barwę.
Owoce zawierają dużą ilość suchej masy i są obfite w jędrny miąższ.
Pomidory wskazane do produkcji przecierów i
sosów. Mają one inną konsystencję, ale jeżeli nie macie takich, to może też być
pomidor malinówka.
Składniki:
czosnekrozmarynsól i
pieprz do smaku
oliwaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 220°C.
Pomidory kroimy na połówki. Połówki układamy w formie prostokątnej stroną przecięcia do góry. Skrapiamy
oliwą, posypujemy posiekanym
rozmarynem i smarujemy
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Czosnek i
rozmaryn według Waszej woli.
Pieczemy w piekarniku przez 45-60 min (jeśli trzeba, dłużej). W połowie pieczenia odlewam
wodę z
pomidorów. Można podać je od razu lub na zimno. Ja podaje na zimno.
Pomidory podajemy jako antipasto. Jak macie dużo
pomidorów to możecie zrobić w ten sposób i przechowywać w zamrażarce.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)