Wykonanie
Kolejny przepis na szybki obiad. Pierwszy raz
jadłam coś takiego z Olą, kiedy to w wielkiej biedzie odkryłyśmy, że w Piotrze i Pawle można kupić bodajże 250 g
łososia w supercenie 4,99 pln! :) Planowałam upiec go tak jak zwykle, tak też zrobiłam, ale na koniec odkryłam, że do
łososia dołączyli saszetkę z sosem
koperkowym. Dzisiaj więc postanowiłam, że do zwykłego
łososia zrobię sobie właśnie taki
koperkowy sos, mimo to danie wciąż pozostaje EXPRESOWE!!Składniki:kawałek
łososia (250-300g)
sólświeżo zmielony
pieprzpieprz cytrynowyszczypta
przyprawy do rybycytrynaoliwamały ząbek
czosnkusos3 łyżki gęstego
jogurtu (np. greckiego lub biełucha-uwaga na super geste
jogurty, które ostatnio reklamują-kiedy nakładamy łyżką mają idealną konsystencję ale po wymieszaniu są jak zwykły płynny
jogurt!)2 łyżki
śmietanyczubata łyżka posiekanego
koperkupół ząbka
czosnkułyżeczka
oliwysólPrzygotowanie:1) Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą z posiekanym
czosnkiem, na to kładziemy
łososia, którego przyprawiamy i skrapiamy
cytryną2) Przygotowujemy sos łącząc wszystkie jego składniki razem :P
3)
Łososia pieczemy 15-20 min w 200*CSZYBKO I SMACZNIE :) + jeśli trafimy na dobrą promocje to i b tanio ;)