Wykonanie
Dzisiaj jest piękna pogoda, ciepło i słoneczko świeci a u mnie na obiad
ryżowe kotlety. Bardzo pyszne, pełne smacznych składników. Smakują rewelacyjnie podane same, z sosami, z surówką, można także wrzucić na talerz
mięso. Ja je podałam z
sosem czosnkowym z
jogurtu gęstego,
czosnku i
koperku. Wykorzystałam
ryż z
pomidorami i
papryką od firmy SYS .Składniki:- całe opakowanie
ryżu z
pomidorami i
papryką SYS- 100 g
pieczarek- 2
cebule- pół
czerwonej papryki- 5
pomidorków suszonych z zalewy- 2
jajka- ząbek
czosnku- 2 łyżki
otrębów pszennych- 3 łyżki zmielonych sucharów-
sól,
pieprz- 2 łyżeczki
majeranku- 150 g
sera żółtegoWykonanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, przekładamy do miski.
Pieczarki ścieramy na tarce i wrzucamy na patelnię, dodajemy posiekaną
cebulę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy do
ryżu wraz z
jajkami,
otrębami, zmielonymi sucharami,
solą,
pieprzem,
majerankiem, wyciśniętym
czosnkiem.
Ser żółty ścieramy na tarce,
paprykę kroimy w małą kostkę i dodajemy do
ryżu, mieszamy. Na koniec jeszcze pokrojone
pomidorki z zalewy. Łyżką nabieramy porcję
ryżu i dłońmi formujemy kotlety, smażymy na małym ogniu na patelni posmarowanej lekko
olejem.Podajemy na ciepło z surówką, sosami lub
mięsem.Smacznego :-)