Wykonanie
Składniki- 3
papryki czerwone- 1
cukinia- ok 5 większych
pieczarek- 2 ząbki
czosnku- 1 mała
cebula-
ser żółty ok. 130g- woreczek
ryżu- 2 łyżki
oleju-
sól i
pieprz dla smaku
Sos pomidorowy :- puszka
pomidorów krojonych- 2 łyżki
masła- 1 ząbek
czosnku-
sól i
pieprzSposób przygotowaniaW pierwszej kolejności przygotowujemy sobie
paprykę, odcinając jej wierzch, usuwając gniazda.Gotujemy
ryż al dente.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, rumienimy ją na
oleju, a następnie dodajemy pokrojone
pieczarki. Dusimy je chwilę, dodajemy pokrojoną w kostkę
cukinię, posiekany drobniutko
czosnek. Wszystko dusimy, doprawiając
solą i
pieprzem.Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowany wcześniej
ryż. Dorzucamy połowę
startego sera. Wszystko doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Przygotowane wcześniej
papryki faszerujemy naszym nadzieniem. Posypujemy je
serem i zamykamy
paprykową pokrywką.Teraz wylej do naczynia żaroodpornego
pomidory z puszki, dodaj
masło,
sól,
pieprz, wyciśnięty ząbek
czosnku- wymieszaj. Wstaw w sos
papryki. Całość przykryj i zapiekaj w piekarniku przez 50min w temperaturze 180st.Smacznego !E.O