ßßß
Sos pomidorowy :- puszka pomidorów krojonych- 2 łyżki masła- 1 ząbek czosnku- sól i pieprzSposób przygotowaniaW pierwszej kolejności przygotowujemy sobie paprykę, odcinając jej wierzch, usuwając gniazda.Gotujemy ryż al dente.Cebulę kroimy w drobną kostkę, rumienimy ją na oleju, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Dusimy je chwilę, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, posiekany drobniutko czosnek. Wszystko dusimy, doprawiając solą i pieprzem.Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowany wcześniej ryż. Dorzucamy połowę startego sera. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Przygotowane wcześniej papryki faszerujemy naszym nadzieniem. Posypujemy je serem i zamykamy paprykową pokrywką.Teraz wylej do naczynia żaroodpornego pomidory z puszki, dodaj masło, sól, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku- wymieszaj. Wstaw w sos papryki. Całość przykryj i zapiekaj w piekarniku przez 50min w temperaturze 180st.Smacznego !E.O