ßßß Cookit - przepis na Cukinie faszerowane

Cukinie faszerowane

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 duże cukinie
300 g mielonego mięsa z indyka
1 duża czerwona papryka
250 ml sosu pomidorowego
200 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100 g sera żółtego
łyżka suszonego oregano
łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie umyć. Skórkę wyszorować ostrą stroną gąbki. Przekroić na pół i małą łyżeczką usunąć gniazda nasienne, tworząc tym samy miejsce na farsz.
Na 1 łyżce oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Dusić około 7-8 minut, do czasu aż pieczarki puszczą wodę i powstały płyn odparuje. Warzywa zdjąć z ognia i przełożyć do średniej wielkości garnka.
Mięso doprawić solą i pieprzem. Na tej samej patelni usmażyć je na łyżce oliwy i rozdrabniać drewnianą łyżką, tak, aby było sypkie i nie tworzyło zbitej masy. Po 5 minutach dodać do warzyw.
Do garnka z mięsem i warzywami dodać sos pomidorowy. Gotować około 15 minut. Pod koniec przyprawić suszonym oregano, bazylią, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Oczyszczone cukinie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Faszerować wystudzonym farszem. Nafaszerowane cukinie posypać startym żółtym serem.
Piec w temperaturze 170 ° C przez 35 minut, sprawdzić widelcem czy cukinia jest miękka.
Smacznego!
Źródło:http://pomysloweprzepisy.blogspot.com/2013/12/cukinie-faszerowane.html