Wykonanie
2-3
cukinie okrągłe300 g
mięsa mielonegosólpieprzmajeranekpół łyżeczki
suszonych pomidorów1
pomidor2 ząbki
czosnkupół
cebuli100 g
żółtego seratłuszcz do smażenia
Cukinie umyć, odciąć korzonek tworząc przykryweczkę. Wydrążyć
cukinie. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przyrumienić
cebulę i
czosnek, dodać
mięso , smażyć i rozdzielać na drobniejsze kawałeczki, następnie dodać połowę wydrążonej
cukinii , posiekanej uprzednio. (Resztę można zużyć do leczo lub zupy).Dodać
przyprawy i
pomidor pokrojony w kostkę , wysmażyć i odparować nadzienie. Przestudzić, na koniec dodać starty na tarce
żółty ser i całe nadzienie włożyć do wnętrza cukinek.
Cukinie nasmarować
oliwą, ustawić w naczyniu żaroodpornym , podlać ok pół szkl
wody, okryć folią aluminiową i zapiec ok 45 min. Podać z pieczonymi ziemniaczkami i sosem np
koperkowym.