Wykonanie
Jak już wiecie lubię
makaron i lubię kolor zielony. Zapraszam Was dzisiaj na pyszne i wiosenne danie, pełne witamin i pożywne :-) Jest to
makaron pełnoziarnisty z
młodą kapustą,
pieczarkami,
marchewką i dużą ilością
koperku.Pogoda za oknem się poprawiła, nie pada i zrobiło się cieplej.I wszystko dookoła jest pięknie zielone :-).Dzisiaj jest mi po prostu zielono :-) zapraszam :-)Składniki:- 1 główka
młodej kapusty- 100 g
pieczarek- 1
cebula- 1 duża
marchewka-
sól i
pieprz- 1
liście laurowe- 5 kulek
pieprzu czarnego- 1 duży pęczek świeżego
koperku- opakowanie
makaronu pełnoziarnistego-
natka pietruszki do posypaniaWykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką
wody, dodajemy
liść laurowy, kulki
pieprzu.
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do
kapusty. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.W tym czasie
pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy pokrojoną
cebulkę i chwilkę jeszcze dusimy. Dodajemy do
kapusty.Pod koniec gotowania dodajemy posiekany
koper i doprawiamy
solą i
pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente (czyli na pół twardo, ponieważ taki jest najbardziej zdrowy dla naszego organizmu), odcedzamy i dodajemy do
kapusty.Mieszamy, przekładamy do misek i posypujemy posiekaną
natką pietruszki.Smacznego :-)