ßßß Cookit - przepis na Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

nazwa

Wykonanie

Ta zupa pieczarkowa, to typowa zupa jednoskładnikowa, jaką lubię sobie od czasu do czasu zjeść. Jest dość gęsta, można ją więc nieco rozrzedzić, (gotując w większej ilości wody) lub dodać mniej makaronu.
Walory smakowe zupy można wydatnie zwiększyć przez dodanie do każdej miseczki łyżki świeżego masła.
500 g pieczarek, startych na tarce
3 cebule, posiekane
3 łyżki masła
1 płaska łyżka mąki
1 litr gorącego rosołku (może być z kostki)
sól i pieprz do smaku
duża ilość natki pietruszki i koperku
1/2 szklanki śmietany
dowolny drobny makaron
Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy pieczarki i cebulę i smażymy ok 10 minut, posypujemy mąką, dokładnie mieszamy, podlewamy odrobiną zimnej wody, dokładnie mieszamy, po czym wrzucamy do gorącego rosołku. Gotujemy jeszcze ok 15 minut. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron. Zupę podajemy z makaronem, obficie posypaną zieleniną.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/04/zupa-pieczarkowa.html