Wykonanie
Ta zupa pieczarkowa, to typowa zupa jednoskładnikowa, jaką lubię sobie od czasu do czasu zjeść. Jest dość gęsta, można ją więc nieco rozrzedzić, (gotując w większej ilości
wody) lub dodać mniej
makaronu.Walory smakowe zupy można wydatnie zwiększyć przez dodanie do każdej miseczki łyżki świeżego
masła.
500 g
pieczarek, startych na tarce3
cebule, posiekane3 łyżki
masła1 płaska łyżka
mąki1 litr gorącego rosołku (może być z kostki)
sól i
pieprz do smakuduża ilość
natki pietruszki i
koperku1/2 szklanki
śmietanydowolny drobny
makaronMasło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy
pieczarki i
cebulę i smażymy ok 10 minut, posypujemy
mąką, dokładnie mieszamy, podlewamy odrobiną zimnej
wody, dokładnie mieszamy, po czym wrzucamy do gorącego rosołku. Gotujemy jeszcze ok 15 minut. Dodajemy
śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. W międzyczasie gotujemy
makaron. Zupę podajemy z
makaronem, obficie posypaną
zieleniną.