Wykonanie
Tak mi się spodobała gra w zielone, że kolejnym daniem wiosennym jest bigos. Pełen warzyw, zdrowy i pyszny. Nie zawiera
mięsa tylko pyszną
marchewkę,
pieczarki i
koperek. Jest daniem lekkim i pasującym do
pory roku jaką mamy :-)Wypróbujcie właśnie teraz, gdy
kapusta jest
młoda :-) zapraszam :-)Składniki:- 3 małe główki
młodej kapusty- 500 g
pieczarek- 1
cebula- 5
marchewek-
sól i
pieprz- 3
liście laurowe- 5 kulek
pieprzu czarnego- 2 pęczki świeżego
koperku- 2 łyżki
ketchupu pikantnegoWykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami
wody, dodajemy
liście laurowe, kulki
pieprzu.
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do
kapusty. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.W tym czasie
pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy pokrojoną
cebulkę i chwilkę jeszcze dusimy. Dodajemy do
kapusty.Pod koniec gotowania dodajemy posiekany
koper i doprawiamy
solą i
pieprzem, oraz dodajemy
ketchup pikantny.