ßßß
Cookit - przepis na BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK - WARIACJA NR 1
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK - WARIACJA NR 1
Składniki
Kapusta młoda
Kiełbasa
Pieczarki
Cebula
Sól
Pieprz
Liść laurowy
Ziele angielskie
Koncentrat pomidorowy
Olej
Koperek
Wykonanie
Sezon na
młodą kapustę
oficjalnie rozpoczęty :)Ugotowałam zupkę i lekki bigosik. Ten z
kiszonej kapusty
zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań.Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą
kiełbaską podwawelską
lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością
koperku
.Przepis na bigos pewnie każda pani domu ma swój ulubiony.Ja gotuję w następujący sposób:Składniki:1
młoda kapusta
2 laski chudej
kiełbasy
200g
pieczarek
2
cebule
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy
olej
do podsmażenia
kiełbasy
koperek
Wykonanie:
Kapustę
szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy
wodą
. Wrzucamy
ziele angielskie
,
liść laurowy
i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę
wody
. Na patelni na
oleju
podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę
i pokrojoną w półplasterki
wędlinę
.Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojone
pieczarki
. Całość chwilę podsmażamy a następnie przekładamy do
kapusty
dodajemy
koncentrat pomidorowy
i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy
przyprawy
:
sól
,
pieprz
i ew.odrobinę
cukru
. Dokładnie mieszamy. Posypujemy
koperkiem
. Wcinamy z
pieczywem
:)
Bigos Anno Domini 2014:
Źródło:
http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/06/bigos-z-modej-kapusty.html
Przepisy powiązane
LEKKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY - WARIACJA NR 3
Duszona młoda kapusta z koperkiem
Młoda kapusta z kiełbasą
Sałatki i surówki
Bigos
Składniki powiązane (0)