ßßß Cookit - przepis na LEKKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY - WARIACJA NR 3

LEKKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY - WARIACJA NR 3

nazwa

Wykonanie

Bigos z młodej kapusty przygotowuję zazwyczaj kilka razy w sezonie, zmieniając tylko dodane do niego składniki bądź przyprawy.
Dla mnie jest on ukoronowaniem kapuścianego sezonu, bo już nigdy później kapusta nie smakuje tak, jak o tej porze roku :))
Przygotowuje się go bardzo szybko, ale jaki efekt!
Mmmm ... palce lizać! :)
Na blogu także: bigos z młodej kapusty wariacja nr 1 oraz bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2 .
Składniki:
1 młoda kapusta średniej wielkości
2 laski chudej kiełbasy
kilka pieczarek
1 czerwona papryka
2 młode marchewki
puszka pomidorów w sosie własnym
2 cebule
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
olej do podsmażenia kiełbasy
koperek
łyżka pikantnego ketchupu
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki. Całość chwilę podsmażamy a następnie przekładamy do kapusty, dodajemy pomidory w sosie własnym i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.szczyptę cukru. Dla zaostrzenia smaku dodaję też trochę pikantnego ketchupu. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/06/lekki-bigos-z-modej-kapusty-wariacja-nr.html