Wykonanie
Alternatywa dla bigosu.
Kiszona kapusta i
mięso, z dodatkiem świeżego
koperku – dobre, polskie danie, podawane z
chlebem lub
ziemniakami.
600 g
karkówki400 g
kapusty kiszonej200 g
pieczarek1 średnia
marchewka1
cebula2
pomidory1 pęczek posiekanego
koperku2 ząbki
czosnku1 kostka grzybowa
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz, granulowany
czosnekolej do podsmażania
mięsa i
cebuliKarkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry, a każdy plaster na 4 części. Posolić i popieprzyć.
Kapustę opłukać, odcisnąć i pokroić drobniej.
Pieczarki opłukać i pokroić na ósemki.
Cebulę pokroić w piórka, a obraną
marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.W garnku z grubym dnem na niewielkiej ilości
oleju podsmażyć lekko
cebulę, dodać
pieczarki, a po krótkim podsmażeniu dodać
kapustę,
marchewkę,
liść laurowy,
ziele angielskie i
grzybową kostkę. Wszystko zalać niewielką ilością
wody, a w tym samym czasie na patelni, na średnim ogniu podsmażyć
karkówkę, którą po podsmażeniu również dodać do
kapusty. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu wlać pół szklanki gorącej
wody, żeby wymieszała się z
sokiem i tłuszczem z
mięsa i cały płyn przelać do garnka z
kapustą. Dodać posiekany
czosnek i
czosnek granulowany. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby podlewać
wodą.W tym czasie
pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać
sodo kapusty. Całość posolić i popieprzyć. Dusić do momentu, kiedy
mięso będzie miękkie, a
pomidory się rozpadną. Wyłączyć gaz i na koniec dodać świeży, posiekany
koperek.