Wykonanie
            Po moim eksperymentowaniu w kuchni wychodzą różne dania. Dziś powstała a'la zapiekanka z 
makaronem nadziewanym 
mięsem mielonym. Danie bardzo syte, ale tak smaczne, że warte odpuszczenia sobie diety :)

Składniki:Kilka sztuk 
makaronu Canneloni,3 świeże 
papryki (czerwona, żółta, zielona),6 średnich 
pomidorów,1 duża 
cebula,8 ząbków 
czosnku,360g 
mięsa mielonego,
jajko,
bułka tarta,
mleko - mniej niż pół szklanki,
olej lub 
oliwa z oliwek,
bazylia ( ja miałam w kostkach - dałam dwie), 
sól, 
pieprz, 
majeranek, 
liść laurowy,4 duże plastry 
sera żółtego.Przygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 230stopni. 
Papryki oczyścić, położyć na blaszkę skórką do góry i włożyć do piekarnika na ok.20min. Gdy skórka zacznie nabierać ciemne bąble wyciągnąć i włożyć do garnka, przykryć szczelnie pokrywką. Po ostudzeniu obrać ze skórki.
 Cebulę
Cebulę pokroić w drobną kostkę, 
czosnek posiekać i razem na odrobinie 
oleju lub 
oliwy z oliwek na bardzo małym ogniu podsmażyć - pod przykryciem. Uważać by nie przyrumienić. 
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w grubszą kostkę. Podczas krojenia będzie dużo soku, ale tego soku nie wylewać. Razem z 
pomidorami dodać do 
cebuli i 
czosnku. Cały czas dusić pod pokrywą. Dodać 
liść laurowy, 
bazylię, posolić i popieprzyć. Dodać grubo pokrojoną 
paprykę. Chwilę poddusić. W razie potrzeby doprawić.
 Mięso mielone
Mięso mielone (surowe) wymieszać z 
jajkiem. Doprawić 
solą, 
pieprzem, 
majerankiem i posypać lekko 
bułką tartą, po której polać 
mlekiem by 
bułka zmiękła - wymieszać. Następnie nadziać 
makaron ( nie ugotowany) 
mięsem.

Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę przygotowanych warzyw. Poukładać nadziany 
makaron. Na wierzch wylać resztę warzyw ( dokładnie przykryć 
makaron warzywami ). Przykryć pokrywą od naczynia żaroodpornego lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190stopni. Po godzinie wyciągnąć, położyć na wierzch 
ser żółty. Jeszcze przez chwilę piec, do roztopienia 
sera.

Smacznego!!!