ßßß
 
            
         Gdyby nie rodzaj makaronu byłoby to zwykłe spaghetti z klopsikami. Ale, że mój tato nie lubi tego makaronu, zastąpiłam go innym. Danie miało być na dwa dni. Dla trzech osób, gdzie ja nie przepadam za mięsem mielony czyli krótko mówiąc jedli przede wszystkim dwaj mężczyźni. Danie na dwa dni zniknęło jednak w ciągu kilku godzin. A mi zostały garnki do umycia i wymyślenie czegoś na jutro.
Gdyby nie rodzaj makaronu byłoby to zwykłe spaghetti z klopsikami. Ale, że mój tato nie lubi tego makaronu, zastąpiłam go innym. Danie miało być na dwa dni. Dla trzech osób, gdzie ja nie przepadam za mięsem mielony czyli krótko mówiąc jedli przede wszystkim dwaj mężczyźni. Danie na dwa dni zniknęło jednak w ciągu kilku godzin. A mi zostały garnki do umycia i wymyślenie czegoś na jutro.
 klopsiki1kg mięsa mielonego (indycze)1 łyżka oliwyprzyprawy1/2 szkl bułki tartej1 jajkoprzyprawy(papryka, pieprz, sól, oregano)sos1 łyżka oliwy2 ząbki czosnku1 cebula1 puszki pomidorówprzyprawy (sól, pieprz, oregano, papryka)4 listki bazylii+makaronMięso doprawiamy, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Ręcznie formujemy małe klopsiki które krótko obsmażamy na łyżce oliwy. Odstawiamy na talerzyk.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek siekamy i chwilę mieszamy na patelni na małym ogniu. Cebulę kroimy w piórka, dusimy na patelni do miękkości. Dodajemy pomidory, przyprawy. Doprowadzamy do bulgotania. Dodajemy klopsiki i dusimy 20min na małym ogniu. Dodajemy porwane listki bazylii.Makaron gotujemy al dente.
klopsiki1kg mięsa mielonego (indycze)1 łyżka oliwyprzyprawy1/2 szkl bułki tartej1 jajkoprzyprawy(papryka, pieprz, sól, oregano)sos1 łyżka oliwy2 ząbki czosnku1 cebula1 puszki pomidorówprzyprawy (sól, pieprz, oregano, papryka)4 listki bazylii+makaronMięso doprawiamy, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Ręcznie formujemy małe klopsiki które krótko obsmażamy na łyżce oliwy. Odstawiamy na talerzyk.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek siekamy i chwilę mieszamy na patelni na małym ogniu. Cebulę kroimy w piórka, dusimy na patelni do miękkości. Dodajemy pomidory, przyprawy. Doprowadzamy do bulgotania. Dodajemy klopsiki i dusimy 20min na małym ogniu. Dodajemy porwane listki bazylii.Makaron gotujemy al dente.