ßßß
 
            
        
 Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami to interesująca propozycja na codzienny obiad. Połączenie makaronu z sosem pomidorowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie ze sobą komponuje tworząc smaczne i pożywne danie.
Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami to interesująca propozycja na codzienny obiad. Połączenie makaronu z sosem pomidorowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie ze sobą komponuje tworząc smaczne i pożywne danie. Klopsiki:500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)duża cebulałyżka musztardyduże jajkobułka namoczona w mleku2 duże ząbki czosnku2 łyżki bułki tartej
Klopsiki:500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)duża cebulałyżka musztardyduże jajkobułka namoczona w mleku2 duże ząbki czosnku2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowasólpieprzponadto:bułka tarta do obtaczaniaolej do smażenia300 g makaronuSos Pomidorowy:2 puszki krojonych pomidorów
przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowasólpieprzponadto:bułka tarta do obtaczaniaolej do smażenia300 g makaronuSos Pomidorowy:2 puszki krojonych pomidorów 4 ząbki czosnkuduża cebulabazylia suszonamajeranektymianeksólpieprzolej
4 ząbki czosnkuduża cebulabazylia suszonamajeranektymianeksólpieprzolej pietruszka (opcjonalnie)Klopsiki:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami malutkie kuleczki o średnicy ok. 2-3 cm, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 4-5 min. z każdej ze stron). Kotleciki smażymy na niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie.W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron - al dente.Przygotowujemy sos:Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek i chwilę smażymy do zeszklenia. Wszystko należy często mieszać, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu.
pietruszka (opcjonalnie)Klopsiki:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami malutkie kuleczki o średnicy ok. 2-3 cm, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 4-5 min. z każdej ze stron). Kotleciki smażymy na niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie.W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron - al dente.Przygotowujemy sos:Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek i chwilę smażymy do zeszklenia. Wszystko należy często mieszać, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu. Do całości dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz po ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw.Do sosu wrzucamy przygotowane wcześniej klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewamy. Makaron odcedzamy i mieszamy z łyżką oleju. Następnie wykładamy go na talerze i polewamy przygotowanym sosem. Całość można posypać świeżą pietruszką.
Do całości dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz po ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw.Do sosu wrzucamy przygotowane wcześniej klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewamy. Makaron odcedzamy i mieszamy z łyżką oleju. Następnie wykładamy go na talerze i polewamy przygotowanym sosem. Całość można posypać świeżą pietruszką.





