ßßß Cookit - przepis na Nadziany kalafior

Nadziany kalafior

nazwa

Wykonanie

Widziałam już przeróżne wersje tej potrawy, ale dysponując ładnym kalafiorkiem, dziś postanowiłam popracować nad swoją. Zapraszam do wypróbowania. Można dodać różne inne warzywa: pomidory, kukurydzę, marchewkę, czego dusza zapragnie.
Składniki
1 średni kalafior (zblanszować)
0,5kg mięsa mielonego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
troszkę bułki tartej
kilka plastrów sera żółtego
sól
pieprz
majeranek
Sposób przygotowania
Krok 1
Oczyścić kalafior z twardych części i liści. Zblanszować kilka minut w gorącej wodzie. Odłożyć na bok.
Krok 2
Wymieszać mięso mielone z posiekanymi warzywami, jajem, bułką i pokrojonym w kostkę serem. Przyprawić porządnie, wiedząc, że spora część smaku przejdzie na kalafiora.
Krok 3
Napełniać przestrzenie między różyczkami kalafiora mięsem mielonym. Tym, co zostanie obkleić wierzch główki. Posypać delikatnie jeszcze jednym plasterkiem sera pokrojonym w kostkę.
Krok 4
Spryskać naczynko żaroodporne oliwą, podlać wodą i przełożyć nafaszerowaną główkę kalafiora do naczynka. Nakryć pokrywką. Wtedy równomiernie się przepiecze. Pokrywkę należy zdjąć na 15 minut przed końcem pieczenia. Zyskamy chrupiącą górę. Piec do miękkości. U mnie piekło się trochę ponad godzinę, ale nie patrzyłam dokładnie na zegar.
Krok 5
Podawać z warzywami, np. z marynowaną papryką.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)
Nadziany kalafior, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Podobne wpisy
Faszerowana papryka
Pomidory faszerowane mięsem mielonym
Gołąbki zapiekane w kapuście kiszonej
Babka de luxe na grubych oczkach
Hamburgery
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/10/10999/nadziany-kalafior