ßßß
 
            
         Widziałam już przeróżne wersje tej potrawy, ale dysponując ładnym kalafiorkiem, dziś postanowiłam popracować nad swoją. Zapraszam do wypróbowania. Można dodać różne inne warzywa: pomidory, kukurydzę, marchewkę, czego dusza zapragnie.Składniki1 średni kalafior (zblanszować)0,5kg mięsa mielonego1 mała cebula1 ząbek czosnku1 jajkotroszkę bułki tartejkilka plastrów sera żółtegosólpieprzmajeranekSposób przygotowaniaKrok 1
Widziałam już przeróżne wersje tej potrawy, ale dysponując ładnym kalafiorkiem, dziś postanowiłam popracować nad swoją. Zapraszam do wypróbowania. Można dodać różne inne warzywa: pomidory, kukurydzę, marchewkę, czego dusza zapragnie.Składniki1 średni kalafior (zblanszować)0,5kg mięsa mielonego1 mała cebula1 ząbek czosnku1 jajkotroszkę bułki tartejkilka plastrów sera żółtegosólpieprzmajeranekSposób przygotowaniaKrok 1 Oczyścić kalafior z twardych części i liści. Zblanszować kilka minut w gorącej wodzie. Odłożyć na bok.Krok 2
Oczyścić kalafior z twardych części i liści. Zblanszować kilka minut w gorącej wodzie. Odłożyć na bok.Krok 2 Wymieszać mięso mielone z posiekanymi warzywami, jajem, bułką i pokrojonym w kostkę serem. Przyprawić porządnie, wiedząc, że spora część smaku przejdzie na kalafiora.Krok 3Napełniać przestrzenie między różyczkami kalafiora mięsem mielonym. Tym, co zostanie obkleić wierzch główki. Posypać delikatnie jeszcze jednym plasterkiem sera pokrojonym w kostkę.Krok 4
Wymieszać mięso mielone z posiekanymi warzywami, jajem, bułką i pokrojonym w kostkę serem. Przyprawić porządnie, wiedząc, że spora część smaku przejdzie na kalafiora.Krok 3Napełniać przestrzenie między różyczkami kalafiora mięsem mielonym. Tym, co zostanie obkleić wierzch główki. Posypać delikatnie jeszcze jednym plasterkiem sera pokrojonym w kostkę.Krok 4 Spryskać naczynko żaroodporne oliwą, podlać wodą i przełożyć nafaszerowaną główkę kalafiora do naczynka. Nakryć pokrywką. Wtedy równomiernie się przepiecze. Pokrywkę należy zdjąć na 15 minut przed końcem pieczenia. Zyskamy chrupiącą górę. Piec do miękkości. U mnie piekło się trochę ponad godzinę, ale nie patrzyłam dokładnie na zegar.Krok 5Podawać z warzywami, np. z marynowaną papryką.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)Nadziany kalafior, 10.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyFaszerowana paprykaPomidory faszerowane mięsem mielonymGołąbki zapiekane w kapuście kiszonejBabka de luxe na grubych oczkachHamburgery
Spryskać naczynko żaroodporne oliwą, podlać wodą i przełożyć nafaszerowaną główkę kalafiora do naczynka. Nakryć pokrywką. Wtedy równomiernie się przepiecze. Pokrywkę należy zdjąć na 15 minut przed końcem pieczenia. Zyskamy chrupiącą górę. Piec do miękkości. U mnie piekło się trochę ponad godzinę, ale nie patrzyłam dokładnie na zegar.Krok 5Podawać z warzywami, np. z marynowaną papryką.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)Nadziany kalafior, 10.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyFaszerowana paprykaPomidory faszerowane mięsem mielonymGołąbki zapiekane w kapuście kiszonejBabka de luxe na grubych oczkachHamburgery