Wykonanie
Widziałam już przeróżne wersje tej potrawy, ale dysponując ładnym
kalafiorkiem, dziś postanowiłam popracować nad swoją. Zapraszam do wypróbowania. Można dodać różne inne warzywa:
pomidory,
kukurydzę,
marchewkę, czego dusza zapragnie.Składniki1 średni
kalafior (zblanszować)0,5kg
mięsa mielonego1 mała
cebula1 ząbek
czosnku1
jajkotroszkę
bułki tartejkilka plastrów
sera żółtegosólpieprzmajeranekSposób przygotowaniaKrok 1
Oczyścić
kalafior z twardych części i liści. Zblanszować kilka minut w gorącej wodzie. Odłożyć na bok.Krok 2
Wymieszać
mięso mielone z posiekanymi warzywami,
jajem,
bułką i pokrojonym w kostkę
serem. Przyprawić porządnie, wiedząc, że spora część smaku przejdzie na
kalafiora.Krok 3Napełniać przestrzenie
między różyczkami
kalafiora mięsem mielonym. Tym, co zostanie obkleić wierzch główki. Posypać delikatnie jeszcze jednym plasterkiem
sera pokrojonym w kostkę.Krok 4
Spryskać naczynko żaroodporne
oliwą, podlać
wodą i przełożyć nafaszerowaną główkę
kalafiora do naczynka. Nakryć pokrywką. Wtedy równomiernie się przepiecze. Pokrywkę należy zdjąć na 15 minut przed końcem pieczenia. Zyskamy chrupiącą górę. Piec do miękkości. U mnie piekło się trochę ponad godzinę, ale nie patrzyłam dokładnie na zegar.Krok 5Podawać z warzywami, np. z marynowaną
papryką.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)Nadziany
kalafior, 10.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyFaszerowana
paprykaPomidory faszerowane
mięsem mielonymGołąbki zapiekane w
kapuście kiszonejBabka de luxe na grubych oczkachHamburgery