Wykonanie
Sałatka a la nicejska była pierwszym kulinarnym wpisem na tym blogu, zamieszczonym przez Kamilę, która w tamtym czasie współtworzyła tego bloga.Jest to naprawdę wspaniała
sałatka, którą gorąco wszystkim polecam. Zrobiłem ją na ostatnie party sylwestrowe =) Mam też do niej duży sentyment.Składniki:- mała główka
sałaty lodowej- pęczek
rzodkiewki-
pomidorki koktajlowe (lub 2
pomidory)- 6
jajek-
tuńczyk (może być z puszki)-
szczypiorSos winegret:- 2 łyżeczki
musztardy- 2 łyżki
soku z cytryny- 2 łyżki
oliwy- szczypta
soli, szczypta
pieprzu, szczypta
bazylii, szczypta
oreganoSposób wykonania:Na początku bardzo dokładnie myjemy wszystkie warzywa.
Rzodkiewkę kroimy w plasterki, a następnie półplasterki.
Sałatę siekamy w średniomałe kawałki.
Szczypior również siekamy na drobne kawałki.
Pomidora kroimy w średnią kostkę. Ugotowane
jajka kroimy w półplastry.
Tuńczyka odcedzamy i rozdrabniamy na małe kawałki. Następnie wszystko mieszamy. Tuż przed podaniem skrapiamy
sosem winegret.Smacznego =)Tak wygląda
sałatka a la nicejska w wykonaniu Kamili =)
A tak wygląda ta
sałatka w moim wykonaniu =)