Wykonanie
Pamiętam, jak jeszcze nie tak dawno świętowałam setne śniadanie z
Wami. A dzisiaj? Dzisiaj świętuje(my) już śniadanie numer dwieście! To nieprawdopodobne, jak czas szybko mija. Niesamowite jest również to, że nadal tutaj jestem, że z dnia na dzień mam coraz więcej pomysłów i coraz więcej motywacji do tego, aby każdy poranek był wyjątkowy, zdrowy i smaczny. Prawda jest taka, że to Wy mnie motywujecie do tego, aby to miejsce tworzyć i ulepszać, aby rozwijać swoją pasję i umiejętności kulinarne. Dlatego: dziękuję!Ze względu na zbliżający się powrót do uczelnianej rzeczywistości, z czym wiąże się problem z czasem na własne przyjemności, dzisiaj zarządzam relaks i łazienkę oraz salon zamieniam w domowy salon spa!
Przepis (jedna porcja):5 liści
sałaty lodowej1
pomidor1
jajkogarść grzanek1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
wody1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka suszonej
bazyliipieprz,
sólLiście
sałaty umyć, osuszyć, porwać na kawałki i ułożyć na (głębokim) talerzu.
Oliwę z oliwek wymieszać z
sokiem z cytryny i z suszoną
bazylią.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Patelnię rozgrzać i wrzucić na nią
pomidory, doprawić
solą i
pieprzem. Kiedy
pomidory będą już gotowe, wtedy na tej samej patelni smażyć
jajko (również delikatnie doprawiając
solą i
pieprzem). Na sałacie ułożyć
pomidory i
jajko, posypać grzankami i polać sosem. Podawać od razu, gdy składniki
będę jeszcze ciepłe.