Wykonanie
Sałatki Caprese nie trzeba specjalnie przedstawiać. Nawiązuje kolorystyką do włoskiej flagi. Jednym z jej składników jest
mozzarella –
biały ser w kształcie kulki z południowych Włoch przygotowywany z
mleka bawołu domowego albo krowiego. Ta najszlachetniejsza odmiana to
mozzarella di bufala campana wyrabiana w Kampanii według starych receptur. Dziś można ją dostać również w Polsce. Mimo że jest dużo droższa, warto raz na jakiś czas postawić na dobry, oryginalny smak. Caprese to bardzo prosta
sałatka, której smak wyjątkowo zależy od jakości użytych składników. W sprzedaży są pachnące słońcem
pomidory, więc szczególnie zachęcam do małej, kulinarnej wyprawy do
słonecznej Italii.dojrzałe
pomidorybazyliadobra
oliwa z oliwekglazura balsamiczna
sól,
pieprzPomidory i
mozzarellę kroimy w plastry.
Bazylię myjemy i osuszamy. Na talerzu układamy na przemian plastry
mozzarelli,
pomidora oraz liście
bazylii. Całość przyprawiamy
solą,
pieprzem, skrapiamy
oliwą z oliwek i glazurą balsamiczną. Podajemy z grzankami albo świeżą
bagietką.