ßßß
Bardzo smaczny i szybki do przygotowania dodatek do obiadu. Często zapominamy o najprostszych połączeniach. Pomidor, oliwa z oliwek i bazylia to połączenie wręcz idealne. Warto zaopatrzyć się w krzaczek świeżej bazylii, uwielbiam jej smak i zapach. Bazylia pasuje prawie do wszystkiego, świetnie smakuje w sałatkach, w zupach, z serem, a już makaron czy też pizza bez niej nie może się obejść. Należy tylko pamiętać by dodawać ją pod koniec przygotowywania potraw, gdyż dodana za wcześnie traci smak i aromat. Dodam jeszcze, że bazylia ułatwia trawienie, pozytywnie wpływa na nasz nastrój i poprawia nasze samopoczucie.Składniki:2 -3 dojrzałe pomidorygarść listków ze świeżej bazyliiklika łyżek oliwy z oliweksólopcjonalnie odrobina świeżo zmielonego pieprzuWykonanie:Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w ósemki, wycinając twarde części ogonka łodygi.Na 10 minut przed podaniem każdy kawałek skropić oliwą, przyprawić odrobiną soli i posypać listkami świeżej bazylii (listki rozrywać na mniejsze palcami, nie kroić nożem).