Wykonanie
Bardzo smaczny i szybki do przygotowania dodatek do obiadu. Często zapominamy o najprostszych połączeniach.
Pomidor,
oliwa z oliwek i
bazylia to połączenie wręcz idealne. Warto zaopatrzyć się w krzaczek świeżej
bazylii, uwielbiam jej smak i zapach.
Bazylia pasuje prawie do wszystkiego, świetnie smakuje w sałatkach, w zupach, z
serem, a już
makaron czy też pizza bez niej nie może się obejść. Należy tylko pamiętać by dodawać ją pod koniec przygotowywania potraw, gdyż dodana za wcześnie
traci smak i aromat. Dodam jeszcze, że
bazylia ułatwia trawienie, pozytywnie wpływa na nasz nastrój i poprawia nasze samopoczucie.Składniki:2 -3 dojrzałe
pomidorygarść listków ze świeżej
bazyliiklika łyżek
oliwy z oliweksólopcjonalnie odrobina świeżo zmielonego
pieprzuWykonanie:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w ósemki, wycinając twarde części ogonka łodygi.Na 10 minut przed podaniem każdy kawałek skropić
oliwą, przyprawić odrobiną
soli i posypać listkami świeżej
bazylii (listki rozrywać na mniejsze palcami, nie kroić nożem).