ßßß
Cookit - przepis na Bigos pieczony po Bieszczadzku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Bigos pieczony po Bieszczadzku
Składniki
Kapusta kiszona
Kapusta biała
Wieprzowina
Kiełbasa jałowcowa
Boczek wędzony
Cebula
Grzyby suszone
Smalec
Sól
Pieprz
Majeranek
Ziele angielskie
Liść laurowy
Koncentrat pomidorowy
Śliwki
Czerwone wino
Wykonanie
Taki bigos
jadłam
zawsze w bieszczadzkich karczmach. Taki przygotowany bigos jest dużo bogatszy w smaku, w porównaniu do tradycyjnie duszonego na ogniu.
Składniki:1 kg
kapusty kiszonej
1 kg
kapusty białej
½ kg
mięsa wieprzowego
lub wołowego½ kg
kiełbasy jałowcowej
½ kg
wędzonego boczku
2
cebule
½ szklanki
suszonych grzybów
1 łyżka
smalcu
Sól
,
pieprz
do smaku1 łyżka
majeranku
Ziele angielskie
Liście laurowe
2 łyżki
koncentratu pomidorowego
10 dag suszonych
śliwek
½ szklanki
czerwonego wina
Wykonanie:
Grzyby
opłukać i namoczyć na kilka godzin.
Mięso
,
kiełbasę
,
boczek
pokroić w kostkę.
Kapustę kiszoną
dokładnie opłukać i drobno posiekać .
Biała kapustę
również drobno poszatkować i połączyć obie
kapusty
. Podlać odrobiną
wody
i wkładać kolejno produkty do brytfanny razem z
mięsem
i
wędliną
. Wlać
wywar
po grzybach, a
grzyby
drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną
cebulą
. Następnie dodać drobno pokrojone
śliwki
, przyprawić do smaku, wymieszać z
koncentratem pomidorowym
, podlać
czerwonym winem
i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni. Następnego dnia wymieszać bigos, w razie potrzeby doprawić i piec przez kolejną godzinę.
Źródło:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/12/bigos-pieczony-po-bieszczadzku.html
Przepisy powiązane
Bigos wielkopolski
Bigos palce lizać
BIGOS NA CZERWONYM WINIE Z GRZYBAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI
Bigos z kapusty mieszanej - kuchnia staropolska.
Bigos
Składniki powiązane (0)