ßßß
Cookit - przepis na Bigos palce lizać
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Bigos palce lizać
Składniki
Kapusta biała
Kapusta kiszona
Cebula
Boczek wędzony
Grzyby suszone
Kiełbasa jałowcowa
Koncentrat pomidorowy
Sól
Pieprz
Majeranek
Ziele angielskie
Liść laurowy
Kminek
Cukier
Smalec
Bulion
Mięso
Woda
Grzyby
Śliwki
Wykonanie
Taki mój ulubiony z małą ilością
kapusty kiszonej
i ogromną porcją
kapusty białej
a do tego
kiełbaska
i boczuś. Polecam mój bigosik już leży w zamrażalniku.
Składniki:2 główki
kapusty białej
1 garść
kapusty kiszonej
1 duża
cebula
200 gr
boczku wędzonego
20 gr
grzybów suszonych
300 gr
kiełbasy jałowcowej
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
w ziarenkach
majeranek
3 ziarna jałowca3 ziarna
ziela angielskiego
3
liście laurowe
kminek
(odrobina)
cukier
do smaku
smalec
bulion
najlepiej
mięsny
woda
z
grzybów
8 suszonych
śliwek
Dzień prędzej zaczynamy od namoczenia
grzybów
.
Kapusty
szatkujemy drobno. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę
smalcu
i wrzucamy na to naszą poszatkowaną
kapustę
, minutkę podsmażamy. Następnie zalewamy wszystko
bulionem
dodajemy
przyprawy
, gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Na patelni podsmażamy
boczek
pokrojony w kostkę i
kiełbasę
w talarkach pod koniec dorzucamy do tego
cebule
pokrojoną w piórka. To wszystko dodajemy do gotującej się
kapusty
. Dalej gotujemy aż do miękkości
kapusty
. Pod koniec gotowania naszego bigosu dodajemy pokrojone
grzyby
,
śliwki
i dolewamy
wodę
z
grzybów
(tylko najlepiej robić to łyżką bo na dnie naczynia może znajdować się piasek z
grzybów
) a na sam koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy w razie konieczności. Ja mój bigos odgrzewałam przez 3 dni zanim go zamroziłam.
Źródło:
http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2012/12/bigos-palce-lizac.html
Przepisy powiązane
Bigos pieczony na żeberkach
Bigos pieczony na żeberkach
Bigos pieczony na żeberkach
Bigos pieczony na żeberkach
Bigos pieczony na żeberkach
Składniki powiązane (0)