Wykonanie
Bigos .... i wszystko jasne.Nadchodzą Święta i bigos jest daniem obowiązkowym.Zresztą nie tylko na święta, danie to jest podstawą kuchni polskiej.Składniki:2 kg.kwaśnej
kiszonej kapustygarść
suszonych grzybów i zmielonych
kurekok.10-15 suszonych
śliwekokoło 2 szklanek czerwonego
wytrawnego winagotowane
mięso np.z rosołukiełbasa/chudy
wędzony boczekkminek,
pieprz,
majeranek,
sólziele angielskie,
liście laurowe1
cebulałyżka
koncentratu pomidorowegoKiszoną kapustę najlepiej kwaśną,pokroiłam na mniejsze części.Podlałam ją
wodą, dodałam
kurki,
ziele angielskie,
liście laurowe i gotowałam.
Namoczyłam
suszone grzyby.
Na patelni podsmażyłam
kiełbasę,
cebulę i
wędzony boczek.
Dodałam wszystko do
kapusty.
Wsypałam
przyprawy.
Podsmażyłam pokrojone i ugotowane
mięso.Może to być
łopatka,
szynka lub inne.
Pokroiłam
grzyby i
śliwki.
Dodałam
suszone śliwki i
grzyby.
Wlałam
czerwone wino.
Na koniec dodałam
koncentrat pomidorowy,dla smaku i koloru.
Gotowałam i mieszałam około 2 godzin.Bigos odsmażany na drugi,trzeci dzień a nawet po tygodniu jest najlepszy.Smacznego!