ßßß
Cookit - przepis na Bigos
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Bigos
Składniki
Kapusta kiszona
Kapusta
Kiełbasa śląska
Wieprzowina
Boczek wędzony
Grzyby suszone
Cebula
Śliwki
Koncentrat pomidorowy
Sól
Pieprz
Ziele angielskie
Liść laurowy
Pieczywo
Wykonanie
Bigos to klasyka o bogatej tradycji kulinarnej . Mój bigos jest troszkę bardziej nowoczesny ale niemniej smaczny , lekko kwaśny z słodką nutką
śliwki
. Najlepiej smakuje trzeciego dnia .
składniki na 4 litry bigosu1 kg
kwaszonej kapusty
1 kg świeżej
kapusty
50 dag
kiełbasy śląskiej
50 dag
wieprzowiny
25 dag
wędzonego boczku
5 dag
suszonych grzybów
2
cebule
1 opakowanie
śliwek
wędzonych
koncentrat pomidorowy
sól
kilka ziaren
pieprzu
,
ziela angielskiego
i jałowcakilka
liści laurowych
przepis
Suszone grzyby
moczymy kilka godzin .
Cebulę
dusimy z pokrojoną
kiełbasą
,
wieprzowiną
i
wędzonym boczkiem
.
Kapustę
świeżą szatkujemy , podlewamy niewielką ilością
wody
i gotujemy z uduszoną
wieprzowiną
kiełbasę
i
boczek
z
cebulą
. Dodajemy przepłukaną
kwaszoną kapustę
suszone grzyby
i
śliwki
a także
ziele angielskie
,
pieprz
,
liść laurowy
i
jałowiec
, doprawiamy
solą
.Wszystko mieszamy , dodajemy
koncentrat pomidorowy
i gotujemy na małym ogniu ok 1 godz.Bigos podajemy z
pieczywem
.wariantydo bigosu można dodać szklankę
czerwonego wina
Źródło:
http://smakowitedania.blogspot.com/2012/10/bigos.html
Przepisy powiązane
Bigos wielkopolski
Bigos pieczony po Bieszczadzku
Żeberka w kapuście
Kapusta Wigilijna
kwaśnica po góralsku
Składniki powiązane (0)