1 stycznia 2015Składniki:3 kg.kapusty kiszonej z marchewką1 kg. suszonych grzybów leśnych2 duże cebule3 listki laurowe5 ziarenek ziela angielskiegosól , pieprzPrzygotowanie:Grzyby zalewamy wodą , odstawiamy na noc by się wymoczyły.Kapustę kiszoną przekładamy do garnka , zalewamy wodą gotujemy ok. 1 godz na pół miękko.W oddzielnym garnku gotujemy 1 godz. namoczone grzyby.Do garnka z kapustą przelewamy grzyby wraz z wodą w której się gotowały-mieszamy dokładnie.Cebule kroimy drobno , przekładamy do kapusty.Całość gotujemy ok. 1-1,5godz. aż kapusta lekko z ciemnieje stanie się miękka i przejdzie dokładnie smakiem grzybów.Kapustę podajemy do pieczywa lub ziemniaków.SmacznegoPost navigation← Barszcz czerwony gości obowiązkowo w mojej rodzinie podczas Wigilii. Podajemy go w wersji do picia w towarzystwie postnych pasztecików czy krokietów lub w talerzach z małymi uszkami.Banalna lecz bardzo smaczna i syta propozycja podania naleśników na obiad. →