ßßß Cookit - przepis na Kapusta Wigilijna

Kapusta Wigilijna

nazwa

Wykonanie

1 stycznia 2015
Składniki:
3 kg.kapusty kiszonej z marchewką
1 kg. suszonych grzybów leśnych
2 duże cebule
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól , pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wodą , odstawiamy na noc by się wymoczyły.
Kapustę kiszoną przekładamy do garnka , zalewamy wodą gotujemy ok. 1 godz na pół miękko.
W oddzielnym garnku gotujemy 1 godz. namoczone grzyby.
Do garnka z kapustą przelewamy grzyby wraz z wodą w której się gotowały-mieszamy dokładnie.
Cebule kroimy drobno , przekładamy do kapusty.
Całość gotujemy ok. 1-1,5godz. aż kapusta lekko z ciemnieje stanie się miękka i przejdzie dokładnie smakiem grzybów.
Kapustę podajemy do pieczywa lub ziemniaków.
Smacznego
Post navigation
← Barszcz czerwony gości obowiązkowo w mojej rodzinie podczas Wigilii. Podajemy go w wersji do picia w towarzystwie postnych pasztecików czy krokietów lub w talerzach z małymi uszkami.
Banalna lecz bardzo smaczna i syta propozycja podania naleśników na obiad. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/kapusta-z-grzybami-kroluje-na-stole-wigilijnym-u-mnie-w-rodzinie-od-zawsze-nie-wyobrazam-sobie-bez-niej-swiat-bozego-narodzenia-moj-maz-jest-jej-najwiekszym-wielbicielem