Wykonanie
            Kwaśnica po mojemu :)Uwielbiam kapuśniaki i wszelkie kwaśnice, mogłabym się nimi zajadać. Ale wszystkie obecne przepisy na jakie trafiałam w książkach mi nie odpowiadały, dlatego postanowiłam zrobić ją po swojemu :).

Składniki1 kg 
kapusty kiszonej1 duża 
cebula2 ogony świńskie20 dag 
boczku wędzonegoliść laurowyziele angielskiepieprz ziarnisty
sólpieprz mielony
marchewkaziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane osobnoOpis wykonania :1.Ogony myjemy i zalewamy zimna 
wodą, dodajemy 
listek laurowy, 
ziele angielskie, 
pieprz ziarnisty, 1 łyżkę 
soli, 
marchew, gotujemy ok. 30 minut, po tym czasie wyjmujemy ogony wraz z 
marchewką. Do 
wywaru wrzucamy odciśniętą 
kapustę.2. Na patelnie wrzucamy pokrojony w kostkę 
boczek, gdy lekko się zrumieni, dorzucamy pokrojoną 
cebulę podsmażamy wszystko i dodajemy do 
wywaru. Całość doprawiamy do smaku 
solą i 
pieprzem, gotujemy do miękkości 
kapusty. ( ok. 40 minut )3. W 
między czasie dodaje 
mięso i skórę obrane z ogonów i startą 
marchewkę. Ja lubię dodać niewielką ilość 
kminku. Zupę podajemy z 
ziemniakami. Jeżeli jest zbyt kwaśna możecie dodać trochę 
cukru. Ale jeżeli ktoś nie lubi kwaśnej kwaśnicy - wiem śmiesznie brzmi, ale znam dużo osób, które wolą łagodniejszą jej odmianę, wówczas wypłuczcie lekko 
kapustę jeżeli jest mocno kwaśna.Na ogół w sklepach trafia się kwaszona nie kiszona, więc nie powinno się jej płukać bo wówczas zupa nie ma wcale smaku ;).



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy