Wykonanie
Kwaśnica po mojemu :)Uwielbiam kapuśniaki i wszelkie kwaśnice, mogłabym się nimi zajadać. Ale wszystkie obecne przepisy na jakie trafiałam w książkach mi nie odpowiadały, dlatego postanowiłam zrobić ją po swojemu :).
Składniki1 kg
kapusty kiszonej1 duża
cebula2 ogony świńskie20 dag
boczku wędzonegoliść laurowyziele angielskiepieprz ziarnisty
sólpieprz mielony
marchewkaziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane osobnoOpis wykonania :1.Ogony myjemy i zalewamy zimna
wodą, dodajemy
listek laurowy,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty, 1 łyżkę
soli,
marchew, gotujemy ok. 30 minut, po tym czasie wyjmujemy ogony wraz z
marchewką. Do
wywaru wrzucamy odciśniętą
kapustę.2. Na patelnie wrzucamy pokrojony w kostkę
boczek, gdy lekko się zrumieni, dorzucamy pokrojoną
cebulę podsmażamy wszystko i dodajemy do
wywaru. Całość doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, gotujemy do miękkości
kapusty. ( ok. 40 minut )3. W
między czasie dodaje
mięso i skórę obrane z ogonów i startą
marchewkę. Ja lubię dodać niewielką ilość
kminku. Zupę podajemy z
ziemniakami. Jeżeli jest zbyt kwaśna możecie dodać trochę
cukru. Ale jeżeli ktoś nie lubi kwaśnej kwaśnicy - wiem śmiesznie brzmi, ale znam dużo osób, które wolą łagodniejszą jej odmianę, wówczas wypłuczcie lekko
kapustę jeżeli jest mocno kwaśna.Na ogół w sklepach trafia się kwaszona nie kiszona, więc nie powinno się jej płukać bo wówczas zupa nie ma wcale smaku ;).
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy