ßßß Cookit - przepis na Kwaśnica po mojemu :)

Kwaśnica po mojemu :)

nazwa

Wykonanie

Kwaśnica po mojemu :)
Uwielbiam kapuśniaki i wszelkie kwaśnice, mogłabym się nimi zajadać. Ale wszystkie obecne przepisy na jakie trafiałam w książkach mi nie odpowiadały, dlatego postanowiłam zrobić ją po swojemu :).
Składniki
1 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
2 ogony świńskie
20 dag boczku wędzonego
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
sól
pieprz mielony
marchewka
ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane osobno
Opis wykonania :
1.Ogony myjemy i zalewamy zimna wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 1 łyżkę soli, marchew, gotujemy ok. 30 minut, po tym czasie wyjmujemy ogony wraz z marchewką. Do wywaru wrzucamy odciśniętą kapustę.
2. Na patelnie wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, gdy lekko się zrumieni, dorzucamy pokrojoną cebulę podsmażamy wszystko i dodajemy do wywaru. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy do miękkości kapusty. ( ok. 40 minut )
3. W między czasie dodaje mięso i skórę obrane z ogonów i startą marchewkę. Ja lubię dodać niewielką ilość kminku. Zupę podajemy z ziemniakami. Jeżeli jest zbyt kwaśna możecie dodać trochę cukru. Ale jeżeli ktoś nie lubi kwaśnej kwaśnicy - wiem śmiesznie brzmi, ale znam dużo osób, które wolą łagodniejszą jej odmianę, wówczas wypłuczcie lekko kapustę jeżeli jest mocno kwaśna.
Na ogół w sklepach trafia się kwaszona nie kiszona, więc nie powinno się jej płukać bo wówczas zupa nie ma wcale smaku ;).
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/08/kwasnica-po-mojemu.html