ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak

Kapuśniak

nazwa

Wykonanie

I cóż tu dużo pisać, tą zupę każdy zna i każdy robi na swój sposób. A oto mój. O dziwo nie wyszła mi mocno kwaśna, akurat taka pół na pół.
Składniki :
dwie garście kiszonej kapusty
około 20 dag wędzonego boczku ze skórą
3-4 średnie ziemniaki
1 cebula
1 L bulionu
liść laurowy
ziele angielskie
oliwa
sól, pieprz
Cebulę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę chwilę podsmażamy na oliwie. Kapustę szatkujemy na mniejsze kawałki, dodajemy do ziemniaków dalej podsmażając. Jakieś 3-4 minuty. Wlewamy bulion, dokładamy skórkę z boczku, ziele i lisć laurowy. Doprowadzamy do wrzenia. Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do zupy gdy tylko zacznie wrzeć. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/07/Kapusniak.html