ßßß
 
            
        
 Potrzebne będą:- 500 g żeberek wieprzowych (najlepiej wędzonych, ale mogą być surowe)- 1 kg kiszonej kapusty- 10 dg wędzonego boczku- sok z kiszonej kapusty- 1 cebula- 3 kulki ziela angielskiego- 2 listki laurowe- łyżeczka kminku- sól, pieprz do smaku- kilka ziemniakówSposób wykonania:1) Żeberka umieszczamy w garnku, zalewamy około 2 litrami zimnej wody i zagotowujemy na wolnym ogniu.2) Kiszoną kapustę odciskamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie dodajemy do gotujących się żeberek.3) Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie oraz sok z kiszonej kapusty, a następnie gotujemy przez około 2 godziny - do miękkości mięsa (nie zaszkodzi dłużej). Dodajemy resztę przypraw.4) Pokrojony w kostkę boczek wytapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i wszystko razem podsmażamy, po czym dodajemy do zupy i zagotowujemy jeszcze przez kilkanaście minut.5) Ugotowane żeberka wyciągamy z zupy, okrawamy mięso z kości, po czym wrzucamy je z powrotem do zupy.6) Ziemniaki gotujemy osobno i dodajemy do zupy.
Potrzebne będą:- 500 g żeberek wieprzowych (najlepiej wędzonych, ale mogą być surowe)- 1 kg kiszonej kapusty- 10 dg wędzonego boczku- sok z kiszonej kapusty- 1 cebula- 3 kulki ziela angielskiego- 2 listki laurowe- łyżeczka kminku- sól, pieprz do smaku- kilka ziemniakówSposób wykonania:1) Żeberka umieszczamy w garnku, zalewamy około 2 litrami zimnej wody i zagotowujemy na wolnym ogniu.2) Kiszoną kapustę odciskamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie dodajemy do gotujących się żeberek.3) Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie oraz sok z kiszonej kapusty, a następnie gotujemy przez około 2 godziny - do miękkości mięsa (nie zaszkodzi dłużej). Dodajemy resztę przypraw.4) Pokrojony w kostkę boczek wytapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i wszystko razem podsmażamy, po czym dodajemy do zupy i zagotowujemy jeszcze przez kilkanaście minut.5) Ugotowane żeberka wyciągamy z zupy, okrawamy mięso z kości, po czym wrzucamy je z powrotem do zupy.6) Ziemniaki gotujemy osobno i dodajemy do zupy.
 Smacznego =)
Smacznego =)