Wykonanie
            Poziom trudnościKapuśniak to pyszna, rozgrzewająca zupa, świetna na mroźne, zimowe dni. Można go zrobić z 
kapusty świeżej lub kiszonej. Mój kapuśniak robię z 
kapusty kiszonej, wędzonych 
żeberek i 
boczku. Dzięki bogactwu składników, kapuśniakiem możemy się porządnie najeść. Ta wspaniała zupa kuchni polskiej gości na moim 
stole od dawna, Wam także ją polecam!Porcja na ok. 3 litry zupySkładniki:2½ litra 
wody3 
suszone grzyby1 łyżeczka nasion 
kminku1 łyżeczka nasion 
kminu rzymskiego1 łyżeczka ziaren 
kolendry3 ziarna 
ziela angielskiego2 
liście laurowe10 ziaren 
pieprzu200 g wędzonych 
żeberek wieprzowych½ kg 
kiszonej kapusty2 
marchewki150 g 
wędzonego boczku1 duża 
cebula4 
ziemniakisól i 
pieprz do smaku1 łyżka 
majerankuSposób przygotowania:W specjalnym koszyku lub w kawałku gazy umieścić pokruszone 
suszone grzyby oraz 
kminek, 
kmin rzymski, 
kolendrę, 
ziele angielskie, 
liście laurowe i 
pieprz.

W dużym garnku zagotować 
wodę z 
przyprawami i wędzonymi 
żeberkami, zmniejszyć temperaturę, powoli gotować.
 Kapustę
Kapustę spróbować, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać w zimnej wodzie, 
potem pokroić ją drobno i wrzucić do garnka.

 Marchewki
Marchewki obrać, pokroić w kostkę i dodać do 
kapusty.

 Ziemniaki
Ziemniaki pokroić w grubą kostkę wrzucić do garnka.

 Boczek
Boczek i 
cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni.



Gdy 
boczek z 
cebulą się zrumienią przełożyć do zupy.

Dodać 1 czubatą łyżeczkę 
soli i gotować aż 
ziemniaki będą miękkie. Obgotowane 
żeberka wyjąć z garnka, przestudzić, pozbawić kości.
 Mięso
Mięso drobno pokroić i przełożyć z powrotem do zupy.



Na koniec dodać roztarty w dłoniach 
majeranek i ewentualnie doprawić do smaku 
solą i 
pieprzem. Kapuśniak podawać gorący z kromką ulubionego 
pieczywa posmarowanego świeżym 
masłem.

Smacznego!