ßßß
 
            
         Co roku jeżdżę na narty do Murzasichle, małej miejscowości niedaleko Zakopanego. Pogoda nie zawsze dopisuje, ale zawsze dopisują obiadki serwowane przez gospodarzy, u których mieszkamy. Co roku w menu pojawia się placek po zbójnicku oraz kwaśnica. Zupa jest sycąca i kwaśna, doskonale rozgrzewa.Zupa, którą ja gotuję jest raczej luźną interpretacją góralskich przepisów i mam nadzieję, że nie dostanę po głowie ciupagą :)Składniki na 3-4 porcje:-500g wędzonego boczku oraz żeberek wieprzowych-500g kiszonej kapusty (razem z sokiem)-1 cebula-2 ząbki czosnku-2 liście laurowe-5 ziarenek ziela angielskiego-1 łyżeczka kminku-1 łyżeczka majeranku-2 litry wody-kilka suszonych grzybów-pieprz do smaku-3 ziemniaki-1 łyżka masłaBoczek kroimy na dość duże kawałki, wkładamy do garnka razem z czosnkiem, grzybami, zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy wodą i gotujemy ok 20 minut. Kapustę odciskamy z soku (nie wylewamy!), szatkujemy i wrzucamy do wywaru, gotujemy aż kapusta będzie miękka.Cebulę kroimy w półtalarki i szklimy na maśle. Wrzucamy do zupy, dodajemy odciśnięty sok z kapusty oraz przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w oddzielnym garnku. Dodajemy do zupy tuż przed podaniem.
Co roku jeżdżę na narty do Murzasichle, małej miejscowości niedaleko Zakopanego. Pogoda nie zawsze dopisuje, ale zawsze dopisują obiadki serwowane przez gospodarzy, u których mieszkamy. Co roku w menu pojawia się placek po zbójnicku oraz kwaśnica. Zupa jest sycąca i kwaśna, doskonale rozgrzewa.Zupa, którą ja gotuję jest raczej luźną interpretacją góralskich przepisów i mam nadzieję, że nie dostanę po głowie ciupagą :)Składniki na 3-4 porcje:-500g wędzonego boczku oraz żeberek wieprzowych-500g kiszonej kapusty (razem z sokiem)-1 cebula-2 ząbki czosnku-2 liście laurowe-5 ziarenek ziela angielskiego-1 łyżeczka kminku-1 łyżeczka majeranku-2 litry wody-kilka suszonych grzybów-pieprz do smaku-3 ziemniaki-1 łyżka masłaBoczek kroimy na dość duże kawałki, wkładamy do garnka razem z czosnkiem, grzybami, zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy wodą i gotujemy ok 20 minut. Kapustę odciskamy z soku (nie wylewamy!), szatkujemy i wrzucamy do wywaru, gotujemy aż kapusta będzie miękka.Cebulę kroimy w półtalarki i szklimy na maśle. Wrzucamy do zupy, dodajemy odciśnięty sok z kapusty oraz przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w oddzielnym garnku. Dodajemy do zupy tuż przed podaniem. Smacznego!
Smacznego!