Wykonanie
Szybki kapuśniak, bez wielkich wymagań. Przepis z "Kuchni Polskiej ", z 1982 r.
składniki300 g
ziemniaków400 - 500 g
kiszonej kapusty80 g
boczku wędzonego1
cebula1,5 l
wody1 ząbek
czosnku1
liść laurowykostki
bulionowesólpieprzprzygotowanie
Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem
wody , dodać kostki
bulionowe ( wg smaku) gotować do miękkości.
Boczek pokroić w kostkę ,
cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na
oleju cebulę i
boczek. Dodać pokrojoną
kapustę,
liść laurowy. Przykryć, zagotować, podnieść pokrywkę na 2 -3 minuty po zagotowaniu, znowu przykryć i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie do garnka dodać ugotowane
ziemniaki razem z
bulionem w którym się gotowały. Uzupełnić
wodą tak, aby uzyskać dobrą dla nas gęstość zupy, gotować wszystko jeszcze ok 5 minut. Pod koniec gotowania dodać
czosnek roztarty z
solą , zupę doprawić
solą i
pieprzem, podawać. Smacznego!