ßßß
Kapusta kiszona zawiera 16 mg witaminy C w 100 g, więc warto ją spożywać szczególnie jesienią i zimą w surowej formie (w kapuśniaku, pod wpływem temperatury, zawartość witaminy C niestety bardzo mocno się zmniejszy).Kapuśniak można przygotować w różnych wersjach i za każdym razem będzie smaczny.Moja babcia gotowała tradycyjny kapuśniak na żeberkach i dodawała zasmażkę. Ja robię trochę inaczej i dzięki temu nie jest on taki kaloryczny.Ilość składników można zmieniać według uznania.500 g kiszonej kapusty *ok. 2,5 l. wody lub bulionu5-6 plastrów wędzonego boczku2-3 marchewki3 ziemniaki1 cebula1 łyżeczka majeranku2 liście laurowe2 ziarna ziela angielskiegosól, pieprz1 łyżka koncentratu pomidorowegoopcjonalnie mąka do zasmażki**Obierz warzywa, ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, a następnie d odaj do zupy.Do gotującej się wody/bulionu dodaj warzywa i przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, majeranek). Gotuj przez kilka minut.Pokrój kapustę (j eśli nie jest bardzo kwaśna, nie trzeba jej wcześniej płukać) i dodaj do zupy.Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, często mieszając. Gdy będzie dobrze podpieczony, dodaj do garnka (pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz).Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na tłuszczu z boczku i również dodaj do zupy.Zupę gotuj na wolnym ogniu do miękkości wszystkich składników.Na koniec dodaj do zupy koncentrat pomidorowy, wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze pieprzem i solą.* Użyłam kiszonej kapusty od mojej mamy. Gdy będziesz kupować w sklepie, sprawdź skład, czy nie ma dodatkowych składników (np. ocet, cytryna).** Do zupy można jeszcze dodać zasmażkę (ja nie dodaję). Wówczas na suchej patelni podsmaż 3 łyżki mąki na delikatny brąz, dolej trochę wody i dobrze wymieszaj. Całość dodaj do zupy i wymieszaj.Dołącz do obserwujących ;)