Wykonanie
Kapusta kiszona zawiera 16 mg witaminy C w 100 g, więc warto ją spożywać szczególnie jesienią i zimą w surowej formie (w kapuśniaku, pod wpływem temperatury, zawartość witaminy C niestety bardzo mocno się zmniejszy).Kapuśniak można przygotować w różnych wersjach i za każdym razem będzie smaczny.Moja babcia gotowała tradycyjny kapuśniak na żeberkach i dodawała zasmażkę. Ja robię trochę inaczej i dzięki temu nie jest on taki kaloryczny.Ilość składników można zmieniać według uznania.500 g
kiszonej kapusty *ok. 2,5 l.
wody lub
bulionu5-6 plastrów
wędzonego boczku2-3
marchewki3
ziemniaki1
cebula1 łyżeczka
majeranku2
liście laurowe2 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprz1 łyżka
koncentratu pomidorowegoopcjonalnie
mąka do zasmażki**Obierz warzywa,
ziemniaki pokrój w kostkę,
marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, a następnie d odaj do zupy.Do gotującej się wody/bulionu dodaj warzywa i
przyprawy (
ziele angielskie,
liść laurowy,
majeranek). Gotuj przez kilka minut.Pokrój
kapustę (j eśli nie jest bardzo kwaśna, nie trzeba jej wcześniej płukać) i dodaj do zupy.
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, często mieszając. Gdy będzie dobrze podpieczony, dodaj do garnka (pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz).
Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na tłuszczu z
boczku i również dodaj do zupy.Zupę gotuj na wolnym ogniu do miękkości wszystkich składników.Na koniec dodaj do zupy
koncentrat pomidorowy, wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze
pieprzem i
solą.* Użyłam
kiszonej kapusty od mojej mamy. Gdy będziesz kupować w sklepie, sprawdź skład, czy nie ma dodatkowych składników (np.
ocet,
cytryna).** Do zupy można jeszcze dodać zasmażkę (ja nie dodaję). Wówczas na suchej patelni podsmaż 3 łyżki
mąki na delikatny brąz, dolej trochę
wody i dobrze wymieszaj. Całość dodaj do zupy i wymieszaj.Dołącz do obserwujących ;)