ßßß
KapuśniakSkładniki:500 g kiszonej kapusty300 g żeberek200 g wędzonego boczku3 marchewki6 ziemniaków2 l bulionu (może być również woda)2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegosól, pieprz1 łyżka mąki1 łyżka masłaWykonanie:Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni. Żeberka również obsmażamy. Boczek, żeberka, obrane marchewki zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 30 minut. Kapustę drobno szatkujemy i podgotowujemy w niewielkiej ilości wody.Z bulionu wyciągamy żeberka i marchewkę, drobno kroimy i ponownie wkładamy do zupy, dodajemy również podgotowaną kapustę razem z wodą. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy aż będą miękkie.Na koniec do zupy dodajemy zasmażkę przygotowaną z 1 łyżki mąki i masła. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!