Wykonanie
Jest to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Aromatyczne i sycące.Składniki30 dkg
kapusty kiszonej20 dkg
boczku wędzonego(4 grube plastry)3 łyżki
przecieru pomidorowego3-4
suszone grzybki1
marchewka1
cebula1
liść laurowy2
ziela angielskiepieprz,
sól1
kostka rosołowa4-5
ziemniakiBoczek pokroić w grube plastry, zalać
wodą, dodać
suszone grzybki,
liść laurowy,
ziele angielskie i
kostkę rosołowa i zagotować. Dodać pokrojona
kapustę kiszoną i gotować do miękkości
kapusty.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić
cebulkę i
marchewkę i podsmażyć 5-10 minut. Dodać
przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 2 minuty.
Boczek wyjąć z zupy i pokroić w kostkę, a do
kapusty dodać przecier z warzywami. Zagotować, doprawić
pieprzem i
solą.
Ziemniaki ugotować osobno, nałożyć po porcji na talerz. Zalać zupą, posypać
boczkiem i zieloną
pietruszką. Smacznego :)