ßßß Cookit - przepis na Zupa szczi

Zupa szczi

nazwa

Wykonanie

Jest to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Aromatyczne i sycące.
Składniki
30 dkg kapusty kiszonej
20 dkg boczku wędzonego
(4 grube plastry)
3 łyżki przecieru pomidorowego
3-4 suszone grzybki
1 marchewka
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz, sól
1 kostka rosołowa
4-5 ziemniaki
Boczek pokroić w grube plastry, zalać wodą, dodać suszone grzybki, liść laurowy, ziele angielskie i kostkę rosołowa i zagotować. Dodać pokrojona kapustę kiszoną i gotować do miękkości kapusty.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulkę i marchewkę i podsmażyć 5-10 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 2 minuty.
Boczek wyjąć z zupy i pokroić w kostkę, a do kapusty dodać przecier z warzywami. Zagotować, doprawić pieprzem i solą.
Ziemniaki ugotować osobno, nałożyć po porcji na talerz. Zalać zupą, posypać boczkiem i zieloną pietruszką. Smacznego :)
Źródło:http://www.czarrnaodkuchni.cba.pl/zupa_szczi.htm