Wykonanie
Składniki:- 60dag mięsistych
żeberek wieprzowych- 1kg
kapusty kiszonej- 1
cebula- garść
suszonych grzybów- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego-
ziele angielskie,
liść laurowy-
sól i
pieprz- tłuszczSposób przygotowania:1.
Grzyby myjemy, namaczamy i gotujemy w szklance
wody przez ok. 30 min. Następnie wyjmujemy je z
wywaru (
wywar zachowujemy) i kroimy w paseczki.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.2.
Żeberka myjemy, kroimy na kawałki, solimy i obsypujemy
pieprzem, zrumieniamy na gorącym tłuszczu, zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy na złoto
cebulę.3.
Kapustę przepłukujemy dwukrotnie w gorącej wodzie, aby nie była zbyt kwaśna, później ją kroimy. Następnie dodajemy
grzyby z
wywarem,
cebulę, kilka ziaren
ziela angielskiego i
liść laurowy, gotujemy pod przykryciem ok. 25 min.
Kapustę mieszamy z koncentratem, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, dokładamy
żeberka i dusimy 1-1,5 godz., aż
mięso będzie miękkie (od czasu do czasu mieszamy, by nie przypalić).