ßßß
SKŁADNIKI1 kg kapusty kiszonej;20 dag suszonych grzybów;cebula;5 ziarenek ziela angielskiego Prymat;2 liście laurowe Prymat;10 ziarenek pieprzu całego Prymat;sól i pierz;olej lniany;WYKONANIEGrzybki namoczyć, najlepiej na całą noc. Następnego dnia gotujemy ok. 30 minut w wodzie w której się moczyły. Gdy już są miękkie kroimy w paseczki a wodą grzybową podlewamy kapustę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją najpierw przepłukać i dobrze odcisnąć. Kapustę siekamy, wrzucamy do garnka, dolewamy wody, dodajemy liście, ziele , pieprz cały i gotujemy ok. 1 godzinki. W międzyczasie przesmażamy cebulkę na oleju lnianym (uzyska niepowtarzalny smak) i dodajemy do kapusty. Na koniec próbujemy i ewentualnie dosalamy i pieprzymy.