Wykonanie
Czyli rzecz o tym jak z kwaśnicy nie zrobić...kapuśniaku :)
1 kg
kiszonej kapusty0,5 kg wędzonych
żeberek0,5 kg
wieprzowiny z kością ( u mnie
schab)200 gramów
wędzonego boczku2 średnie
cebule3 kawałeczki
suszonych grzybków (opcjonalnie)2
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiegosól,
pieprz1/4 łyżeczki
kminkuugotowane osobno
ziemniaki wg potrzebewentualnie
MaggiSchab przerąbać na 2, 3 mniejsze kawałki.
Żeberka podzielić na mniejsze części.Do dużego gara wrzucić
kapustę (można ją lekko przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna, ja nie płukałam),
żeberka,
schab,
przyprawy, przepłukane
grzybki, zalać
wodą, gotować około 45 minut (do miękkości
mięska i
kapusty).W osobnym garnku ugotować lekko osolone
ziemniaki.
Boczek pokroić na paseczki, podsmażyć na patelni, przełożyć do garnka z
kapustą.
Cebule poszatkować, usmażyć na tym samym tłuszczu co
boczek, przełożyć do zupy, wymieszać.Kiedy
mięso,
kapusta, będą już gotowe, zupkę doprawić.Podawać z
ziemniakami i
pieczywem.