ßßß Cookit - przepis na kwaśnica po góralsku

kwaśnica po góralsku

nazwa

Wykonanie

Czyli rzecz o tym jak z kwaśnicy nie zrobić...kapuśniaku :)
1 kg kiszonej kapusty
0,5 kg wędzonych żeberek
0,5 kg wieprzowiny z kością ( u mnie schab)
200 gramów wędzonego boczku
2 średnie cebule
3 kawałeczki suszonych grzybków (opcjonalnie)
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
1/4 łyżeczki kminku
ugotowane osobno ziemniaki wg potrzeb
ewentualnie Maggi
Schab przerąbać na 2, 3 mniejsze kawałki.
Żeberka podzielić na mniejsze części.
Do dużego gara wrzucić kapustę (można ją lekko przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna, ja nie płukałam), żeberka, schab, przyprawy, przepłukane grzybki, zalać wodą, gotować około 45 minut (do miękkości mięska i kapusty).
W osobnym garnku ugotować lekko osolone ziemniaki.
Boczek pokroić na paseczki, podsmażyć na patelni, przełożyć do garnka z kapustą.
Cebule poszatkować, usmażyć na tym samym tłuszczu co boczek, przełożyć do zupy, wymieszać.
Kiedy mięso, kapusta, będą już gotowe, zupkę doprawić.
Podawać z ziemniakami i pieczywem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/02/kwasnica-po-goralsku.html