Wykonanie
Okres zimowy to okres, w którym chętnie spożywamy tłuste i pożywne strawy. Do takiej właśnie należy kapuśniak ugotowany na żeberkach. Kwaśny, aromatyczny, w niejedno popołudnie rozgrzeje nas i dodatkowo dostarczy miłych słów zadowolenia od pałaszujących.Składniki:
0,3 - 0,5 kg
kiszonej kapusty,porcja
żeberek,150 g
wędzonego boczku,
włoszczyzna,4
ziemniaki,1 duża
cebula,
ziele angielskie,
listek laurowy,
sól,
pieprz,
majeranek,1 łyżka
przecieru pomidorowego,
kminek opcjonalnie ( u mnie brak).Przygotowanie:Ugotować
wywar z
żeberek i
włoszczyzny. Posolić, dodać
przyprawy, podsmażyć
boczek pokrojony w kostkę z
cebulą. Dodać do
wywaru.Wrzucić
ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości. Następnie dodać pokrojoną
kapustę kiszoną i gotować około 0,5 h, aż będzie miękka. Doprawić
solą,
majerankiem i
przecierem pomidorowym.