Wykonanie
Bardzo lubimy kwaśne zupy. Najczęściej robię kapuśniak z
kiszonej kapusty. Moje dziecko przepada za góralską kwaśnicą. I głównie na Jej prośbę podjęłam się jej zrobienia. Zmodyfikowałam domowy kapuśniak, dorzucając
suszone grzybki, a odrzucając
pomidory i wyszło dokładnie to co miało być:-)
Składniki:70 dkg
kiszonej kapusty,porcja
żeberek (około 70 dkg)garść
suszonych grzybów,100 g
wędzonego boczku,
włoszczyzna,4 - 5
ziemniaków,1 duża
cebula,
ziele angielskie,
listek laurowy,
sól,
pieprz,
majeranek,
kminek(dałam mielony).Przygotowanie:Ugotować
wywar z
żeberek i
włoszczyzny (1,5 h).
Grzyby suszone wrzucić od razu do
wywaru. Posolić, dodać
przyprawy, podsmażyć
boczek pokrojony w kostkę z
cebulą. Dodać do
wywaru. Następnie dodać pokrojoną
kapustę kiszoną i gotować około 0,5 h, aż będzie miękka.Osobno ugotować
ziemniaki pokrojone w kostkę i na koniec wrzucić do zupy. Doprawić
solą,
majerankiem i
kminkiem.