ßßß Cookit - przepis na Kwaśnica

Kwaśnica

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubimy kwaśne zupy. Najczęściej robię kapuśniak z kiszonej kapusty. Moje dziecko przepada za góralską kwaśnicą. I głównie na Jej prośbę podjęłam się jej zrobienia. Zmodyfikowałam domowy kapuśniak, dorzucając suszone grzybki, a odrzucając pomidory i wyszło dokładnie to co miało być:-)
Składniki:
70 dkg kiszonej kapusty,
porcja żeberek (około 70 dkg)
garść suszonych grzybów,
100 g wędzonego boczku,
włoszczyzna,
4 - 5 ziemniaków,
1 duża cebula,
ziele angielskie, listek laurowy,
sól, pieprz,
majeranek,
kminek(dałam mielony).
Przygotowanie:
Ugotować wywar z żeberek i włoszczyzny (1,5 h). Grzyby suszone wrzucić od razu do wywaru. Posolić, dodać przyprawy, podsmażyć boczek pokrojony w kostkę z cebulą. Dodać do wywaru. Następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną i gotować około 0,5 h, aż będzie miękka.
Osobno ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę i na koniec wrzucić do zupy. Doprawić solą, majerankiem i kminkiem.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/12/kwasnica.html