Wykonanie
Kuchnia kaszubska charakteryzuje się bogactwem lasów, jezior,
sadów, łąk i pól. Jest to kuchnia smaczna, sezonowa i łatwa w przygotowaniu. Gospodynie na wszelki sposób próbowały urozmaicić posiłki. Zupa od zawsze była podstawą ciepłych dań. Dzięki hojności runa leśnego w postaci
grzybów, powstała taka oto zupa.
1,5 litra
wody300 g
ziemniaków250 g
włoszczyzny paski Hortex300 g zupy grzybowej Hortex300 g
boczku wędzonego2
cebuleZiele angielskie (4 szt)
Liść laurowy (2 szt)
SólPieprz1 łyżeczka
majeranku2 łyżki
śmietany 18%W garnku gotujemy
wodę, dodajemy
ziele angielskie,
liście laurowe i
włoszczyznę. Dodajemy zupę
grzybową. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Cebulę kroimy w kosteczkę,
boczek w paski. Podsmażamy na patelni. Do zupy wsypujemy
ziemniaki i
boczek z
cebulką. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem. Gotujemy do miękkości
ziemniaków. Pod koniec wlewamy zahartowaną
śmietanę. Dekorujemy
natką pietruszki.