Wykonanie
Bigos z
kapusty to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Łatwe, smaczne i tanie danie jednogarnkowe, które gości w naszych domach od wielu wielu lat. Najbardziej lubię ten, który gotuje moja mama, bardziej niż mój własny. Bigosu można zrobić bardzo dużo, po czym nałożyć w słoiki, pasteryzować lub zamrozić w pojemnikach czy woreczkach. Przyjemnie się wtedy zagląda do spiżarni ;)
Składniki:1 kg
kapusty kiszonej1 kg
kapusty białejokoło 70 dag
mięsa wieprzowego0,5 kg
wędzonego boczku0,5 kg
kiełbasy3/4 szklanki
suszonych grzybów1 l
wywaru z rosołu3
cebulesmalec do podsmażania
przecier pomidorowy - około 0,7 L
Przyprawy:1
liść laurowy4 ziarna jałowca3 ziarna
ziela angielskiego3 ziarna
pieprzu3 łyżki
majerankusól i
pieprzWykonanie:
Grzyby namoczyć około godzinę w wodzie, następnie je ugotować (
wodę posolić dość mocno).
Białą kapustę poszatkować, kiszoną odsączyć. Jeżeli jest bardzo kwaśna można przepłukać.
Mięsa,
kiełbasę pokroić w kostkę.
Boczek pokroić drobno, uprzednio usuwając skórę.
Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, następnie w plasterki. Zrumienić na tłuszczu najpierw
cebulę, następnie
mięso. Do dużego garnka włożyć oba rodzaje
kapusty i posolić lekko. Zalać
wywarem z rosołu, i z
grzybów, dołożyć
liść laurowy, ziarna, oraz skórkę która pozostała nam z
boczku. Gotować aż
kapusta zmięknie.Następnie włożyć do garnka
mięso i wlać tłuszcz ze smażenia,
cebulę. Doprawić do smaku
pieprzem,
solą i
majerankiem. Pogotować jeszcze chwilkę.Kiedy już wszystkie składniki są gotowe, dodajemy
przecier pomidorowy, całość dokładnie mieszając. Bigos powinien się przegryźć przez kilka godzin, tak aby wszystkie składniki przeszły swoim aromatem. Dopiero wtedy nabiera właściwego smaku.Życzę Smacznego, i ciepło pozdrawiam.
KASIA ;)