Wykonanie
W ogóle nie przemyślałam wczoraj co będzie dziś na obiad, lodówka prosi się o uzupełnienie zapasów- jednak znalazłam w niej świeży, piękny
szpinak. A
ziemniaki zazwyczaj w domu są :)Ziemniaczane knedelki wzbogaciłam więc
szpinakiem z
masłem i całość zapiekłam w
śmietance z
jajkiem i
mozzarellą. Powstało pyszne, bardzo sycące danie.
Składniki :1 kg
ziemniaków1
jajko100-150 g.
świeżego szpinaku1 łyżka
masłasól,
pieprz do smaku3-4 łyżki
mąki pszennej plus
mąka do podsypywaniaSos :1 szklanka
śmietanki 18% (słodkiej)2
jajkaszczypta
soliDodatkowo:ok. 0,5 szklanki tartej
mozzarellioliwa do posmarowania formyPrzygotowanie :Gotuję do miękkości
ziemniaki. Liście
szpinaku dokładnie myję, urywam ogonki i przekładam je na patelnię z rozpuszczonym
masłem. Smażę ok. 5 minut, przekładam do ciepłych
ziemniaków i razem duszę, doprawiam masę
solą i
pieprzem. Dodaję
mąkę i
jajko - ciasto powinno być bardzo miękkie. Przekładam ciasto na podsypaną
mąką stolnicę, formuję wałek o średnicy ok. 10-12 cm, nożem kroję go na plastry. Formę do zapiekania smaruję
oliwą, układam knedle, posypuję je połową startej
mozzarelli.
Śmietankę roztrzepuję z
jajkami i szczyptą
soli, wlewam do formy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 30 minut, po czym posypuję resztą
mozzarelli i piekę jeszcze 5-6 minut (można użyć funkcji grill) do zrumienienia
sera. Podaję na gorąco.Przepis autorski.